Naslovnica Mostar HNK: 1113 prijava oštećenja zbog nedavnog potresa

HNK: 1113 prijava oštećenja zbog nedavnog potresa

126
Pero Pavlović

Mostar — U Hercegovačko-neretvanskom kantonu do sada je prijavljeno 1.113 oštećenja nastalih uslijed potresa koji je nedavno pogodio područje Hercegovine.

– Prema informaciji kojom raspolaže Operativni centar civilne zaštite HNK, u Gradu Stolac građani su prijavili ukupno 447 šteta. U tom gradu nije istekao rok i građani još uvijek mogu prijaviti nastalu štetu kao posljedicu potresa – kazao je Feni glasnogovornik tog centra Pero Pavlović.

U Čapljini je, kako je dodao, 600 prijavljenih šteta i rok za prijavu je istekao.

U Neumu je prijavljeno 26 šteta, a prema informacijama dostupnim na službenoj stranici te općine, rok za prijavu bio je do 29. aprila.

U Mostaru je prijavljeno 40 šteta, a rok za prijavu ističe sutra.

Što se tiče kategorija oštećenja, Pavlović je kazao kako se u najvećoj mjeri radi o dimnjacima, krovovima, otpadnutim fasadama i napuknućima zidova.

Govoreći o ukupnoj materijalnoj šteti, naglasio je kako je to posao koji rade komisije na terenu i da je o tome još uvijek prerano govoriti.

Podsjećamo, 22. aprila u 23.07 sati Hercegovinu je pogodio potres magnitude 5.8 stepeni po Richterovoj skali čiji je epicentar bio oko 20 kilometara udaljen od Stoca.

Gradonačelnici Stoca i Čapljine na prijedloge gradskih štabova civilne zaštite donijeli su odluke o proglašenju stanja prirodne nepogode na području tih gradova nastale uslijed potresa tokom kojega je došlo do velike štete na javnim, privrednim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima.

(StarMo)