Naslovnica Život HKUD “Sv. Ante – Cim”: Učenici iz Mostara u obilježavanju Dana djeteta...

HKUD “Sv. Ante – Cim”: Učenici iz Mostara u obilježavanju Dana djeteta u Izmiru

461
foto: Opština Izmir

Mostar — Mostarski učenici Osnovne škole Ivana Gundulića i Četvrte osnovne škole te članovi HKUD “Sv. Ante – Cim” iz Mostara predstavili su se na događanju “Children of the World Meet in Izmir”, koji je održan u organizaciji metropolitanske općine Izmir, u povodu obilježavanja Dana djeteta.

Online događaj omogućili su gradonačelnici Mostara i Izmira koji su učenicima dali priliku da djeci svijeta, ali i odraslima, pošalju poruke ljubavi, mira i nade: “Budi most koji spaja, a ne razdvaja. Budi ruka koja briše suze, a ne stvara ih. Svojom toplinom dotakni srca drugih”.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske. Osnivač Turske Republike, Mustafa Kemal Atatürk, posvetio je 23. 4. svoj djeci svijeta.

Od tada djeca u Turskoj slave Dan nacionalnog suvereniteta i Dan djeteta na poseban način. Škole učestvuju u događajima s brojnim predstavama i priredbama. Djeca šalju svoje predstavnike koji će zamijeniti državne zvaničnike i visoke državne službenike u njihovim uredima, a u Velikoj nacionalnoj skupštini se održava posebno zasjedanje na kojem se raspravlja o pitanjima koja se tiču djece. Na taj dan djeca također zamjenjuju parlamentarce.

Svake godine, djeca iz mnogih zemalja susreću se u Turskoj da bi proslavili taj međunarodni praznik. To ove godine nije bilo moguće uraditi zbog pandemije te se metropolitanska općina Izmir odlučila na proslavu u online formi, uključivši djecu iz svojih pobratimskih gradova, pa tako i Grada Mostara.

Djeca su putem digitalnog linka poslali čestitke građanima Izmira, kao i pozdrave ostalim učesnicima te predstavili svoje stvaralaštvo. Tako su djeca iz pobratimskih gradova Izmira bili kulturni ambasadori svojih vlastitih gradova, saopšteno je iz HKUD “Sv. Ante – Cim” Mostar.

Cijeli događaj prenosila je lokalna televizija iz Izmira, youtube kanal metropolitanske općine Izmir, a građani Izmira su događaj pratili i putem instaliranih video ekrana na gradskom trgu.

(StarMo)