Naslovnica Region Hill: Očekujemo objašnjenje od Srbije

Hill: Očekujemo objašnjenje od Srbije

110

Beograd — Ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Robert Hill izjavio je danas da očekuje od te zemlje objašnjenje o tome kakav je dokument o saradnji potpisan s Rusijom, nakon razgovora u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Hill je na konferenciji za novinare nakon otvaranja regionalnog foruma “Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenima geopolitičke neizvjesnosti” rekao da “nije potpuno jasno” šta taj dokument sadrži, ali da “u ovom trenutku niko ne bi trebao ništa potpisivati s Rusijom”.

Ambasador Hill je dodao da Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i u oslobađanju od energetske zavisnosti od Rusije koja se zasniva na ucjenama, ali da će ta pomoć biti onolika koliko Srbija bude tražila.

Hill je naveo da SAD želi čuti šta je to što Srbija želi potpisivanjem sporazuma s državom koja je brutalno napala svog susjeda i prijeti upotrebom nuklearnog oružja, prenijeli su bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Ministri vanjskih poslova Srbije i Rusije, Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su 23. septembra u New Yorku plan konsultacija ministarstava vanjskih poslova dvije zemlje za iduće dvije godine, prenosi Beta.

(StarMo)