Naslovnica Region Hiljade auta dnevno prelaze Pelješki most

Hiljade auta dnevno prelaze Pelješki most

114
foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — Pelješkim mostom dosad je prošlo više od 230 hiljada vozila, prema podacima iz Hrvatskih cesta (HC).

Prema riječima Irene Čačić, voditeljice Centralnog saobraćajnog kontrolnog centra HC-a, u prosjeku radnim danom dnevno mostom prođe između 13 i 15 hiljada vozila, a ta cifra značajno raste tokom vikenda, piše Novi list, a prenosi televizija N1.

“U vrijeme najviših opterećenja, posebno subotom, saobraćaj se penje na 18 do 19 hiljada vozila, pri čemu je važno istaći da, uz tako gust promet, još nije bilo ozbiljnijih saobraćajnih nesreća na mostu. Pojedinci još uvijek povremeno pokušavaju most prijeći pješke ili biciklom, što nije dozvoljeno, ali i takvi incidenti su, nakon početnih nekoliko dana, svedeni gotovo na nulu”, kaže Čačić.

Što se pristupnih puteva tiče, saobraćaj na njima je gotovo jednako gust kao na mostu, a na pitanje jesu li tamo zabilježeni učestali saobraćajni prekršaji, poput vožnje prevelikom brzinom ili preticanja preko pune linije na kolovozu, odgovara da se kontrolom nad sigurnosti saobraćaja bavi saobraćajna policija, ali i da je kompletna trasa pokrivena videonadzorom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)