Naslovnica Mostar “Heroj nacije” otvara ovogodišnju “Lisku”

“Heroj nacije” otvara ovogodišnju “Lisku”

97

Mostar — Premijernom izvedbom predstave “Heroj nacije”, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar, u četvrtak, 23. 09., u Mostaru će svečano biti otvoreno osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati priliku uživati u sedam teatarskih komada komediografskog žanra iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, te koncertu kojim će 30. 09. festival biti zatvoren, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

– I ove smo kao i prethodnih godina imali oko 50 prijava za festival iz pet zemalja okruženja pri čemu smo izvršili odabir sedam predstava za glavni, natjecateljski program – kazao je novinarima direktor NP Mostar Almir Mujkanović.

Umjetnički direktor NP Mostar i selektor festivala Emir Spahić kazao je kako će usprkos pandemiji ovogodišnja Mostarska liska publici ponuditi sedam kvalitetnih predstava od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine, te po jedna iz Hrvatske i Srbije.

Govoreći o predstavi “Heroj nacije” koja otvara ovogodišnji festival, redatelj Goran Damjanac je istaknuo kako je riječ o crnoj komediji pisca Ivana M. Lalića te o djelu koje je na tragu onog najboljeg “što imamo od balkanskog humora”.

Zatvaranje festivala održat će se u četvrtak, 30. 09., svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bh. sevdah benda Divanhana u čast nagrađenih.

Za stručno ocjenjivanje predstava Mostarske liske ove godine zaduženi su dramaturg Almir Imširević, redatelj Marko Misirača, te glumac i redatelj Velimir Njirić.

Žiriji medija čine novinarke Meliha Smajkić (Dnevni avaz), Cvita Kusić (FENA) i Rosanda Zovko (FTV), a žiri publike Nada Dalipagić, Faris Smajkić i Sarah Sarić.

Sve predstave i koncert bit će održani na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar s početkom u 20 sati, uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog štaba FBiH koje su na snazi.

 

(StarMo)