Naslovnica BiH Herceg u Stocu: Dobra saradnja općine i kantona

Herceg u Stocu: Dobra saradnja općine i kantona

85

Stolac — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg, zajedno sa kantonalnim ministrima Donkom Jovićem i Stjepanom Krasićem, boravio je u srijedu u radnoj posjeti Općini Stolac, gdje je sa zvaničnicima te općine razgovarao o projektima koji se provode u Stocu.

Posjeta je započela susretom s općinskim načelnikom Stjepanom Boškovićem, potpredsjednikom Općinskog vijeća Kazimirom Ragužem i zastupnicima u Skupštini HNK Marijom Bošković i Đurom Prkačinom, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Tokom sastanka istaknuta je dobra saradnja Općine i kantona, a posebno je istaknut projekat izgradnje sistema vodosnabdijevanja “Dubravska visoravan” koji dijelom obuhvata i općinu Stolac, kao i poboljšanje saobraćajne infrastrukture s posebnim naglaskom na izgradnji magistralne ceste Stolac – Neum.

Također, naglašene su aktivnosti koje se u Stocu provode u sklopu Projekta energetske efikasnosti, obnove, izgradnje i rekonstrukcije javnih objekata u HNK.

“Spremnost za saradnjom s općinskim strukturama vlasti, a na dobrobit svih građana Stoca, na konkretan način pokazali smo brojnim aktivnostima, poput odluke kojom je izgradnja magistralne ceste Stolac – Neum proglašena projektom od javnog interesa za naš kanton, ali i kroz niz drugih projekata iz područja vodoprivrede, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, pri čemu posebno mislim na Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba”, kazao je Herceg.

Dodao je kako su na poseban način ponosni na Projekat energetske efikasnosti u sklopu kojeg su obnovili brojne javne objekte na području HNK.

“Nakon obnove škole u Crnićima i izgradnje školske dvorane, izdvojili smo pola miliona maraka za ‘utopljavanje’ zgrade srednje škole u Stocu”, kazao je Herceg, koji je s domaćinima posjetio osnovnu i srednju školu, te JU Radimlja.

“Vlada je na sebe preuzela i obavezu finansiranja prevoza učenika, što je Općini Stolac, ali i drugim općinama u HNK, ranijih godina predstavljalo ozbiljan finansijski teret”, rekao je Herceg.

Naglasio je kako će Vlada HNK nastaviti podržavati manifestacije koje su od značaja za Općinu, kao što su srednjovjekovni sajam “Stolačka tarča” te sajam Hercegovački plodovi Mediterana, koji prepoznaje i snažno zagovara povezivanje domaće poljoprivredne proizvodnje i turizma.

Načelnik Bošković zahvalio je Hercegu na posjeti, podršci i razumijevanju koje iskazuje za potrebe Općine Stolac, izrazivši uvjerenje u to kako će se dobra saradnja, s ciljem realiziranja ključnih općinskih projekata, nastaviti i u vremenu pred nama, stoji u saopštenju.

(StarMo)