Naslovnica Mostar Herceg: Turizam je na koljenima

Herceg: Turizam je na koljenima

134
Nevenko Herceg

Mostar — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg kazao je kako je za turistički sektor i turističke radnike u BiH izuzetno loše što je na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH odbijena odluka o pojednostavljenju ulaska u BiH, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Vijeće ministara BiH nije podržalo odluku za lakši ulazak u zemlju priznavanjem antigenskog testa, potvrde o vakcinisanju ili potvrde da je osoba preboljela covid-19, što je izuzetno loše za turistički sektor i turističke radnike u BiH. Svjestan sam u kakvoj se poziciji naši privrednici nalaze. Vremenski period pandemije koronavirusa zaustavio je brojne aktivnosti vezane za turizam što iziskuje što veću ozbiljnost i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim nivoima”, kazao je Herceg.

Dodao je kako je Vlada HNK uplatila više od 10 miliona maraka za podršku privredi i očuvanju radnih mjesta na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNK.

“Najveći iznos tih sredstava usmjeren je upravo na turističku djelatnost odnosno turizam koji je strateška grana privrede u HNK. Na tom tragu, jučer sam održao sastanak s predsjednikom Udruge turizma i hotelijerstva u Međugorju Davorom Ljubićem i predstavnicima turističkog sektora i turističkih agencija, na kojemu sam svim turističkim radnicima i svim djelatnostima koje su povezane s turizmom dao punu podršku”, kazao je Herceg.

Herceg očekuje da članovi Vijeća ministara BiH “ostave politiku sa strane i hitno donesu odluku kojom će se omogućiti jednostavniji prelazak državne granice i time podrže sektor turizma u BiH”.

“Svi moramo biti svjesni kako je turizam, pretrpjevši snažne posljedice pandemije, danas na koljenima. Ne smijemo pogrešnim potezima ugasiti nadu u spas i oporavak ovog sektora koji je strateška privredna grana posebno u HNK i za koju je direktno vezana egzistencija hiljada porodica”, poručio je Herceg.

(StarMo)