Naslovnica Život Herceg: Sva prava za osobe sa invaliditetom

Herceg: Sva prava za osobe sa invaliditetom

423

Stolac — U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg posjetio je Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba u Stocu.

Tom prilikom Herceg rekao je kako Vlada HNK dijeli europske vrijednosti te kako je čvrsto opredijeljena da se još snažnije uključi u procese svakog mogućeg oblika podrške jednoj od najranjivijih populacija u našem društvu, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Svjedoci smo kako se osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu još uvijek susreću s nizom izazova, počevši od onih tehničkih u smislu arhitektonskih barijera, preko informacijsko-komunikacijskih, obrazovnih, socijalno-ekonomskih, poteškoća u zapošljavanju, do onih emocionalnih koje stvara nerazumijevanje pojedinaca u društvenoj zajednici”, istakao je Herceg.

Dodao je kako će Vlada HNK, prema nadležnostima, učiniti sve što je u njenoj moći kako bi osobama s invaliditetom bilo omogućeno maksimalno uživanje svih prava koja im pripadaju, kao punopravnim, ali posebno ranjivim članovima zajednice.

“Uložili smo značajna sredstva u proširenje Doma, u rebalansu ove godine i prijedlogu budžeta za sljedeću godinu planiramo osigurati još 300.000 maraka kako bi Dom mogao primiti nove štićenike te uposliti novih petnaestak radnika”, dodao je Herceg.

Direktor Doma Nikica Markić zahvalio je Vladi HNK i kantonalnom premijeru na kontinuiranoj podršci radu te ustanove koja vodi brigu za štićenike iz HNK, ali i šireg područja, navodi se u saopštenju iz Vlade HNK-a.

(StarMo)