Naslovnica Mostar Herceg: Subvencionisaćemo preko 10 hiljada plata

Herceg: Subvencionisaćemo preko 10 hiljada plata

136

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Željko Laketić, ministar privrede primili su danas predstavnike Klastera metala i plastike koji su ih upoznali o stanju u ovoj grani privrede, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Željko Stojkić, Damir Škutor i Ivan Knezović su u ime Klastera istakli dobru saradnju s Vladom HNK naglasivši kako ona, kroz podršku EU i druge projekte u kojima učestvuje Klaster, može biti poboljšana.

Gospodin Stojkić, inače dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike istakao je kako za realizaciju projekata koji podrazumijevaju snažniju saradnju Fakulteta s Klasterom metala i plastike očekuje podršku i uprave Sveučilišta, resornog ministarstva i Vlade HNK.

“Naša podrška ovakvom vidu saradnje nije i nikada neće biti upitna. Svjestan sam kako samo sinergijom obrazovanja, privrede i nas koji obavljamo izvršne funkcije možemo osigurati bolje uslove življenja za građane BiH.

Podsjetit ću, takođe, na to kako smo tzv. korona zakonom predvidjeli niz mjera podrške privredi.

Iznosom 425,00 KM subvencionisat ćemo više od deset hiljada plata, ali ćemo i nastaviti našu politiku podsticaja u strateškim privrednim granama (poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, preduzetništvu, cestogradnji i dr.), čime otvaramo prostor za oporavak privrede.

Zakonom smo otvorili prostor i za druge subvencije u privredi, te predvidjeli otvaranje kreditne linije s Razvojnom bankom ili s nekom od poslovnih banaka, za koje bi Vlada subvencionisala kamate privrednicima”, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako očekuje da se u podršku privredi snažnije uključe i jedinice lokalne samouprave.

Predstavnici Klastera zahvalili su premijeru Hercegu na prijemu i iskazanom razumijevanju, osobito na spremnosti da podrži projekte Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike koji s jedne strane imaju za cilj dualno obrazovanje, a s druge pomoć privredi, navodi se u saopštenju.

(StarMo)