Naslovnica Mostar Herceg sa Sattlerom: Očekuje raspodjelu podrške u skladu sa situacijom na terenu

Herceg sa Sattlerom: Očekuje raspodjelu podrške u skladu sa situacijom na terenu

568
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Nevenko Herceg, premijer Vlade održao je danas telefonski sastanak s ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH – javili su iz Vlade HNK.

Razgovarano je o finansijskom paketu Evropske unije za nabavku najpotrebnije medicinske opreme u BiH za borbu protiv koronavirusa, te podršci društvenom i ekonomskom oporavku BiH putem IPA programa u ukupnom iznosu 80,5 miliona eura.

Premijer Herceg zahvalio je za dosadašnju pomoć zemalja članica EU i dalju spremnost da se pomogne zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, osobito na pomoći zdravstvenim ustanovama, ali i oporavku privrede.

Naglasio je i to kako “očekuje raspodjelu podrške u skladu sa epidemiološkom situacijom na terenu”, pri čemu je HNK do sada najpogođeniji Kanton u F BiH sa 70 osoba kojima je potvrđena koronavirusna infekcija, te dvije umrle osobe.
Takođe, podsjetio je na to kako u 3 bolnice i 12 domova zdravlja HNK radi četvrtina svih zaposlenih zdravstvenih radnika u F BiH, a u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gravitiraju bolesnici i iz Zapadnohercegovačkog i Hercegbosanskog kantona.

Tokom razgovora, izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i komunikacijom u zajedničkim nastojanjima ovladavanja pandemijom.

Vlada HNK i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), koji s EU realizuje finansijski paket za hitnu pomoć BiH, potpisali su Sporazum o sufinansiranju u vezi sa projektom ”Odgovor na COVID – 19”. Na osnovu Sporazuma, UNDP će, prema specifičnoj Odluci Kantonalnog štaba civilne zaštite, vršiti nabavku potrebnih medicinskih sredstava, osobito respiratora, testova, te zaštitne opreme. UNDP će nabavku sufinansirati u iznosu do 50% ukupne vrijednosti.