Naslovnica Mostar Herceg sa šeficom OSCE-a: Sve mjere i naredbe daju konkretne rezultate

Herceg sa šeficom OSCE-a: Sve mjere i naredbe daju konkretne rezultate

436

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je putem videoveze razgovarao s ambasadoricom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Alexanderom Chuplyginom, šefom Ureda OSCE-a u Mostaru.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, osobito o aktivnostima koje Vlada provodi na suzbijanju širenja koronavirusa, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Uprkos svoj složenosti Kantona, uspjeli smo, uz vrlo odgovorno ponašanje naših sugrađana, zaustaviti brzo širenje koronavirusa. Mjerama koje donosimo kako bi usporili širenje zaraze rasterećujemo naš bolnički zdravstveni sistem i on, do ovoga trenutka, u svim segmentima vrlo uspješno odgovara na izazove.

Sve naše mjere i naredbe, koje daju konkretne rezultate, donosimo isključivo na osnovu preporuke epidemiologa i drugih stručnjaka iz medicinskih nauka, te ćemo i sve buduće korake, pa i one o eventualnom ublažavanju mjera, donositi isključivo na prijedlog struke”, rekao je premijer Herceg, naglasivši da je Kantonalni štab civilne zaštite, a na osnovu mišljenja zdravstvene struke, na jučerašnjem sastanku donio odluku o stavljanju van snage naredbe koja se odnosi na zabranu kretanja građana HNK van mjesta prebivališta.

Razgovarajući o obrazovanju, premijer Herceg je ambasadoricu Kavalec upoznao o tome kako je nastavni proces, koji je prekinut uslijed pandemije, u kratkom vremenu uspješno uspostavljen putem online sistema u svim obrazovnim ustanovama u HNK.

“Još uvijek ima manjih problema koje trebamo rješavati, kao što su nedostatak tehničkih pomagala, nepoznavanje rada na računaru, nedostatak internet konekcija u školama ili kod učenika, te poteškoće kod roditelja koji imaju više djece, što zahtijeva veći broj računara na kojima će djeca raditi”, rekao je premijer Herceg, ističući i to kako saradnja s OSCE-om u prevazilaženju ovih poteškoća može biti od velike pomoći.

Premijer Herceg je, takođe, istakao kako pored borbe s epidemijom, Vlada radi i na osmišljavanju mjera za pomoć privredi.

“Prošle sedmice održao sam sastanak s predstavnicima privrednika HNK na kojem je zaključeno da privrednici svoj prijedlog mjera koje će pomoći preovladavanju ove krize, dostave koordinacijskom timu Vlade, koji već radi na njihovoj izradi kako bi, kroz ovu saradnju, bile definisane konkretne mjere koje je potrebno i moguće učiniti”, rekao je premijer Herceg.

Ambasadorica Kavalec i Chuplygin pohvalili su napore Vlade HNK, Kantonalnog štaba civilne zaštite, posebno zdravstvenih ustanova i svih drugih koji su uključeni u zaustavljanje širenja koronavirusa.

Kada je u pitanju obrazovni proces i poteškoće s kojima se u njegovom provođenju, zbog nedostatka tehničkih pomagala, Kanton suočava ambasadorica Kavalec iskazala je spremnost da OSCE, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pomogne kako bi navedene poteškoće bile prevladane.

Na kraju sastanka iskazana je obostrana spremnost za nastavkom i unapređenjem saradnje Vlade HNK i Ureda OSCE-a u Mostaru, stoji u saopštenju.

(StarMo)