Naslovnica Mostar Herceg sa predstavnicama Udruženja za perinatalnu medicinu u BiH

Herceg sa predstavnicama Udruženja za perinatalnu medicinu u BiH

188

Mostar — Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg primio je danas predsjednicu Udruženja za perinatalnu medicinu u BiH dr. sc. Vajdanu Tomić i sekretara Udruženja Alisu Džebo.

Tema razgovora bila je upoznavanje prvog čovjeka izvršne vlasti u HNK sa djelovanjem ovog ljekarskog udruženja sa sjedištem u Mostaru, koje okuplja ljekare sa prostora cijele BiH čija je uža specijalnost perinatalna medicina i srodne joj medicinske grane.

“Naš je cilj promovisati nauku perinatalne medicine, kako bismo postigli viši nivo tjelesnog i mentalnog zdravlja žena, majki i njihove djece poboljšanjem kvaliteta pružanja usluga perinatalne njege u BiH. Djelujemo u smjeru poboljšavanja nastavnih standarda u struci, predlaganja smjernica i standardiziranja mjerila za reviziju, procjenu i kliničku njegu u perinatalnoj medicini, podsticanja saradnje između različitih disciplina zainteresiranih za perinatalnu njegu, kako unutar BiH tako i na međunarodnom nivou. Tu je važno naglasiti da smo članica i Evropske i Svjetske organizacije za perinatalnu medicinu, a u pripremnoj smo etapi organizacije velikog Kongresa sa međunarodnim učestvovanjem koji će biti održan u Mostaru u uskoj saradnji našega Udruženja, SKB-a Mostar, Sveučilišta u Mostaru i drugih naših medicinskih i naučnih centara iz više gradova sa prostora cijele BiH”, pojasnila je dr. Tomić, saopšteno je iz Vlade HNK.

Premijer Herceg je, prepoznajući značaj unapređenja i razvoja ove medicinske grane, naglasio kako društvo mora biti posebno osjetljivo kada govorimo o zdravstvenoj i svakom drugom obliku brige za naše najmlađe, posebno kada govorimo o uslovima i okolnostima brige za trudnice, majke i njihovu novorođenčad.

“Naša je dužnost i obaveza maksimalno pomoći razvoju zdravstvenog sistema, što radimo kontinuirano i u više smjerova. Tako ćemo, u skladu sa mogućnostima, pomoći i rad Udruženja za perinatalnu medicinu, konkretno i kroz organizaciju Kongresa koji će u Mostaru osigurati neprocjenjivu razmjenu iskustava i spoznaja, što će svakako ostaviti pozitivan trag u daljem razvoju naše centralne bolničke ustanove kojoj gravitiraju čak tri kantona”, komentirao je premijer Herceg.

Dr. Tomić je, kao dugogodišnja predstojnica Klinike za ginekologiju i porodiljstvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i dekanica Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, iskoristila priliku posebno zahvaliti dr. Hercegu i Vladi HNK na preuzimanju cjelokupnih kreditnih obaveza za izgradnju i opremanje nove Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar u vrijednosti od 19,2 miliona KM.

(StarMo)