Naslovnica Život Herceg sa poduzetnicima i Udruženjem Hrvata

Herceg sa poduzetnicima i Udruženjem Hrvata

145

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je održao sastanak sa Sandrom Zovkom, Damirom Vidačkom i Veselim Čulom, predstavnicima Asocijacije preduzetnika Hercegovine i Udruženja Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Premijer Herceg osvrnuo se na aktuelnu situaciju u HNK u svjetlu pandemije i napora koje Vlada i Štab civilne zaštite čine na zaustavljanju širenja koronavirusa. Istaknuvši zadovoljstvo današnjim susretom i partnerskim dijalogom posebno se osvrnuo na posljedice koje privreda u HNK trpi i aktivnostima koje se preduzimaju kako bi posljedice krize bile umanjene.

„Na tom tragu, Vlada je imenovala koordinacijski organ predvođen ministrima privrede, poljoprivrede i finansija koji će izraditi i predložiti mjere za pomoć privredi. Takođe, Vlada je već donijela odluku i radi na Izmjenama i dopunama Budžeta za ovu godinu iz kojih će biti vidljivo kakve posljedice krize na Budžet već imamo. Naime, sadašnje projekcije jasno govore kako će ovim rebalansom, koji vjerovatno neće biti jedini u ovoj godini, prihodovna strana Budžeta morati biti umanjena za najmanje 10%, odnosno oko 24 miliona KM. Uz to, ako neka rješenja na federalnom nivou oko Zakona o dobiti i dohotku prođu, onda će to smanjenje biti i veće, odnosno još dvadesetak miliona KM”, rekao je premijer Herceg, ponovno istakavši kako teret ove krize, kojoj je izložena naša privreda, nikako ne smije pasti samo na kantone, gradove i općine.

Učesnici sastanka izrazili su visok stepen saglasnosti oko prioriteta djelovanja, posebno u vezi sa zapošljavanjem onih koji su zbog krize ostali bez radnog mjesta, ali i novog zapošljavanja.

Predstavnici Asocijacije preduzetnika Hercegovine i Udruženja „Prsten“ zahvalili su premijeru Hercegu na prijemu i iskazanoj spremnosti za zajedničkim radom na definisanju mjera koje će pomoći prevladavanju ove krize, navodi se u saopštenju.

(StarMo)