Naslovnica Mostar Herceg sa ambasadorom Mađarske: Ponovo kreće Sajam gospodarstva Mostar

Herceg sa ambasadorom Mađarske: Ponovo kreće Sajam gospodarstva Mostar

145

Mostar — Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona dr. sc. Nevenko Herceg danas se susreo sa Krisztianom Posa, ambasadorom Mađarske u BiH, s kojim je razgovarao kako o aktuelnim dešavanjima u BiH i širem okruženju, tako i o ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru čiji će zemlja partner biti upravo Mađarska.

To je saopšteno u utorak iz Vlade HNK-a.

Mostarski sajam, nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, nastavlja sa radom. HNK mu je godinama jedan od glavnih oslonaca, i finansijski i organizacijski, a ove će godine, zajedno s Gradom Mostarom, susjednim Zapadnohercegovačkim kantonom i Ministarstvom turizma i športa RH, podržati jednu jaku turističku sajamsku priču. Tako je i Mađarska na Sajmu prisutna od njegovih početaka, a ove godine kao zemlja partner.

„Mađarska je, kroz godine, jasno posvjedočila svoju privrženost Bosni i Hercegovini. Naši privrednici u Mostar dolaze sa ciljem pronalaska novih mogućnosti za zajednička ulaganja i razne oblike tehničke i trgovinske saradnje. Također, bit će predstavljena mađarska turistička ponuda, a u međuvremenu, naša zemlja, zajedno sa ovdašnjom lokalnom zajednicom, Gradom i Kantonom, traži načine uspostavljanja zračnih linija odnosno ulaska Wizz Aira na prostor Aerodroma Mostar“, prokomentirao je ambasador Posa.

Premijer Herceg podsjetio je na snažnu podršku koju Vlada HNK kontinuirano pruža razvoju Aerodroma Mostar, sada i kroz aktuelni Sporazum sa Gradom Mostarom kojim je dogovoreno usmjeravanje gotovo 8 miliona KM kantonalnih budžetskih sredstava u razvoj Aerodroma Mostar.

„Za uspostavljanje saradnje sa Wizz Airom neophodno je otkloniti određene tehničke barijere i upravo će im ova sredstva olakšati taj važan posao za naš budući turistički zamah i razvoj zračne saobraćajne povezanosti Mostara i važnih evropskih odredišta, kako kroz poslovnu saradnju sa Mađarskom, tako i sa drugim niskotarifnim aviokompanijama. HNK godinama gaji prisne odnose sa Mađarskom, posebno sa njenim baranjskim prostorom, što je otvorilo put i jačanju saradnje univerziteta u Mostaru i Pečuhu, tako da se može reći kako razvijamo odnose, razmjenjujemo vrijedna iskustva i osiguravamo iskorake u smjerovima razvoja privrede, saobraćajne povezanosti, turizma i obrazovanja“, poručio je premijer Herceg.

Ambasador Posa zahvalio je premijeru Hercegu na srdačnom prijemu i iscrpnim informacijama o političkim dešavanjima u HNK i u BiH, u cjelini, te iskazao spremnost za saradnju, posebno vezano za teškoće koje stoje na putu Bosne i Hercegovine ka ulasku u EU, stoji u saopštenju.

(StarMo)