Naslovnica Mostar Herceg s konzulom Turske: Za još konkretniju saradnju

Herceg s konzulom Turske: Za još konkretniju saradnju

266

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona primio je danas u nastupnu posjetu Yaşara Ergüna, novoimenovanog generalnog konzula Republike Turske u Mostaru.

U srdačnom razgovoru, premijer Herceg čestitao je gosp. Ergünu na imenovanju, istaknuvši dosadašnju dobru saradnju Republike Turske i Vlade HNK te izrazio spremnost za njezinim nastavkom i unaprjeđenjem, saopšteno je iz Vlade HNK.

Tokom susreta bilo je riječi o aktuelnom stanju kako u HNK-a, tako i u BiH, te o izvjesnim aktivnostima i planovima Vlade HNK, s akcentom na mogućnost uspostavljanja još konkretnije saradnje u privredi, saobraćajne povezanosti i turizma.

Premijer Herceg upoznao je konzula Ergüna o tome kako je Vlada, pored borbe s epidemijom, intenzivno radila i na osmišljavanju mjera pomoći privredi.

”Na tom tragu, Vlada je usvojila Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (COVID-19) i podršci ekonomiji na području HNK (tzv. Korona zakon) putem kojega će privredi pomoći s više od 9 miliona KM, u cilju očuvanja radnih mjesta”, rekao je premijer Herceg.

”Zahvaljujem na srdačnom prijemu i upućenim čestitkama, vjerujem u to kako će ‘korona kriza’ uskoro biti iza nas i kako ćemo se, još snažnije, moći posvetiti realizaciji započetih i osmišljavanju novih projekata za dobrobit svih građana Hercegovačko-neretvanskog kantona“, rekao je konzul Ergün, naglasivši i to kako će s tim ciljem odmah nakon zaustavljanja širenja koronavirusa organizirati posjetu investitora i privrednika iz Republike Turske Hercegovačko – neretvanskom kantonu.

Na kraju, iskazana je obostrana spremnost za saradnjom i razmjenom iskustava u nastojanjima da se što uspješnije štiti zdravlje građana i zaustavi širenje koronavirusa, saopšteno je iz Vlade HNK.

(StarMo)