Naslovnica Mostar Herceg: Prihodovna strana budžeta već manja za 40 miliona

Herceg: Prihodovna strana budžeta već manja za 40 miliona

416

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, zajedno sa Željkom Laketićem, ministrom privrede i Donkom Jovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva primio je danas predstavnike Udruženja poduzetnika Hercegovine, Udruženja privatnika Jablanica i predstavnike Udruženja za poduzetništvo – LINK, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

”Dok se na jednoj strani zajedno s našim medicinskim radnicima i svim građanima, borimo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, jednako tako moramo voditi računa o tome šta nas čeka sutra kada ovaj izazov bude iza nas. Zbog toga smo danas ovdje, da s predstavnicima privrednika našeg kantona – koji trpi ogromne posljedice ove krize – u partnerskom dijalogu dođemo do konkretnih prijedloga i mjera kako ublažiti posljedice ove krize”, kazao je predsjednik Herceg.

Istakao je i to kako su ustavne nadležnosti kantona jasno definirane, a fiskalni kapacitet vrlo ograničen. Također, dodao je i to kako je prema prvim pokazateljima, a to će biti vidljivo iz rebalansa budžeta čija izrada je u toku, prihodovna strana budžeta već umanjena za oko 40 miliona KM.

Predstavnici privrednika zahvalili su predsjedniku Hercegu na prijemu i iskazanoj spremnosti da se zajednički radi na definiranju mjera koje će pomoći prevladavanju ove krize.

Na otvorenom i konstruktivnom sastanku zaključeno je da predstavnici privrednika svoj prijedlog konkretnih mjera dostave koordinacijskom timu Vlade koji već radi na izradi mjera kako bi, kroz ovu saradnju, bile definirane konkretne mjere koje je potrebno i moguće učiniti.

Posebno je istaknuta potreba da se od Vlade Federacije BiH i tokom parlamentarne rasprave radikalno izmjeni takozvani „korona zakon“ koji je predložila Vlada Federacije.

Na tom tragu, istaknuto je kako teret krize ni u kojem slučaju ne smiju podnijeti samo niži nivoi vlasti odnosno kantoni, gradovi i opštine, stoji u saopštenju.

(StarMo)