Naslovnica Mostar Herceg: Podrška dualnom obrazovanju

Herceg: Podrška dualnom obrazovanju

196
Nevenko Herceg

Mostar — Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dr. sc. Nevenko Herceg potvrdio je snažnu opredijeljenost Vlade HNK podršci radu Sveučilišta u Mostaru, u konkretnom slučaju Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike SUM-a čiji ga je dekan, prof. dr. sc. Željko Stojkić, danas izvijestio o ishodima nekoliko uspješnih saradnji, posebno na provođenju projekta dualnog obrazovanja u visokom obrazovanju u HNK i o formaliziranju učlanjenja HNK u Klaster metala i plastike.

“Ponosan sam na činjenicu da je ovaj kanton uspješno riješio pitanje zakonskog okvira formalnom saglasnošću resornog ministarstva, uz podršku Vlade, da oba naša univerziteta dualno obrazovanje mogu regulisati internim aktima i, time, krenuti u ozbiljnije provođenje projekta DAALSCI odnosno evropskog Erasmus projekta čiji je cilj implementacija dualnoga obrazovanja na nivou visokoškolskog obrazovanja.

Također, nakon dugogodišnje podrške koju pružamo nastanku i razvoju Fabrike za učenje pri SUM-u i djelovanju Klastera metala i plastike koji sjedinjuje privredu i akademsku zajednicu, dogovorili smo i formalizaciju članstva HNK u tom klasteru. Koristim priliku odati priznanje dekanu Stojkiću za njegov izuzetan napor i inventivan rad na čelu FSRE-a i zahvaliti mu na kvalitetnoj saradnji koju godinama ostvarujemo, na izuzetnu korist i naših studenata i naše društvene i lokalne privredne zajednice”, komentirao je premijer Herceg, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Najavivši realizaciju regulative za dualno obrazovanje već na jednoj od predstojećih sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru, dekan Stojkić izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo što prvi čovjek izvršne vlasti u HNK prepoznaje i u tolikoj mjeri podržava inventivan rad i savremene iskorake organizacionih jedinica i SUM-a u cjelini.

“Ako se fokusiram samo na Klaster metala i plastike, konkretno na našu Fabriku za učenje, čiju ćemo tehnologiju javnosti predstaviti 17. juna na Danu otvorenih vrata, na Fakultetu je realiziran i moderniziran prostor i nabavljena vrhunska oprema kojom se mogu služiti i naši studenti i lokalna privreda s kojom ostvarujemo tijesnu saradnju. To i jest bit postojanja i rada jednoga sveučilišta, ali bi bilo gotovo neostvarivo da viziju koju imamo ne dijeli i naša lokalna vlast. Mi imamo sreću što u osobi premijera Vlade imamo univerzitetskog profesora koji razumije i duh vremena i potrebe naše akademske zajednice i na tome mu od srca hvala”, poručio je dekan Stojkić.

(StarMo)