Naslovnica Mostar Herceg: Osigurana podrška za 2000 privrednih subjekata

Herceg: Osigurana podrška za 2000 privrednih subjekata

219

Mostar — Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) poduzela je sve aktivnosti na realiziranju finansijske podrške privredi pogođenoj pandemijom koronavirusa kako bi se zajednički pomoglo oporavku različnih privrednih sektora i očuvanju radnih mjesta, kazao je u četvrtak predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg.

On je danas održao sastanak s predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslavom Vukovićem na kojem je istaknuo kako je Vlada HNK osigurala podršku za gotovo 2.000 privrednih subjekata koji su se javili na javni poziv unutar resora privrede, trgovine, turizma, zdravstva, prosvjete i prometa, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Vlada je također potpisala Protokol o saradnji s Razvojnom bankom FBiH, kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci, za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada. Isto tako, Vlada je zadržala podsticajnu politiku u strateškim granama privrede, a u poljoprivredi je u ovoj godini dvostruko povećala podsticaje i potpore”, kazao je Herceg.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković pozdravio je dosadašnje napore Vlade HNK na provedbi “korona zakona”, pruženu podršku pogođenim privrednim granama, te istakao kako moraju biti učinjeni dodatni napori na svim nivoima koji će dovesti do bržeg ekonomskog oporavka.

Učesnici sastanka složili su se kako je potrebno nastaviti i osnažiti međusobnu saradnju s ciljem zajedničkog djelovanja usmjerenog na podršku privredi, stoji u saopštenju.

(StarMo)