Naslovnica Mostar Herceg, Opsenica i Faladžić s direktorima bolnica: Potreban novi kredit

Herceg, Opsenica i Faladžić s direktorima bolnica: Potreban novi kredit

196

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite i Adnan Faladžić, ministar finansija danas su u zgradi Vlade HNK održali sastanak sa direktorima tri bolničke ustanove iz HNK – dr. Antom Kvesićem, direktorom SKB Mostar, dr. Zlatkom Guzinom, direktorom Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ i Dženanom Leparom, direktorom Opće bolnice Konjic.

Na sastanku je razgovarano o poteškoćama sa kojima su direktori ovih zdravstvenih ustanova suočeni kada je u pitanju realizacija projekata koji se finansiraju kreditom Saudijskog fonda za razvoj.

Rekli su kako zbog snažnih poremećaja na tržištu i drastičnog porasta cijena moraju zatražiti dodatna sredstva kako bi započeti projekti bili realizovani, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Budući da je Vlada na prošloj sjednici, razmatrajući Informaciju resornog ministarstva već bila upoznata o ovoj problematici, na današnjem je sastanku ponovno iskazana spremnost da se hitno preduzmu potrebne aktivnosti za dobivanjem dodatnog kredita u iznosu od 12 miliona KM kako ne bi došlo do zastoja u izgradnji novih i opremanju postojećih kapaciteta u ove tri zdravstvene ustanove.

Izgradnja i opremanje Klinike za dječje bolesti-Pedijatrije SKB Mostar, izgradnja, obnova i opremanje više odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ Mostar i dogradnja i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic projekti su od izuzetnog značaja za sve građane našeg kantona, te je stoga neupitna naša spremnost da, kao i kod postojećeg kredita, i za novi kredit preuzmemo sve obaveze o čemu ćemo već sutra na sjednici Vlade donijeti potrebnu odluku i uputiti je u dalju skupštinsku proceduru – zajednički je stav premijera Hercega i ministara Opsenice i Faladžića.

Direktori Kvesić, Guzin i Lepara zahvalili su predstavnicima Vlade na razumijevanju i iskazanoj spremnosti da se hitno pokrenu potrebne procedure kako bi se za završetak započetih projekata osigurala potrebna sredstva i to za izgradnju i opremanje Klinike za dječje bolesti-Pedijatrije SKB Mostar 7,6 miliona KM, za obnovu i opremanje više odjela u RMC „Dr. Safet Mujić“ 3,6 miliona KM, za dogradnju i opremanje novih odjela u Općoj bolnici Konjic 1,2 miliona KM.

Također je zaključeno da predstavnici Vlade i zdravstvenih ustanova do kraja ove sedmice obave sve potrebne razgovore sa predstavnicima drugih nivoa vlasti čija je uloga neizostavna za hitno dobivanje novog kredita Saudijskog fonda za razvoj, stoji u saopštenju.

(StarMo)