Naslovnica Mostar Herceg: Očekujemo finansijsku injekciju s federalnog nivoa

Herceg: Očekujemo finansijsku injekciju s federalnog nivoa

327
foto: Fena

Mostar — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg, nakon sastanka s delegacijom Vlade FBiH, izrazio je očekivanje da će se nastaviti podrška i saradnja s Federalnom vladom, te najavio ukidanje policijskog sata na području HNK.

“Mjere koje su donesene do sada, prije svega mjere ograničenja kretanja, tzv. policijski sat koji je danas ukinut, to je mjera koja je u našim uslovima dala i davala rezultate, kao i mjera rada ugostiteljskih i turističkih objekata, broja ljudi koji će se okupljati u zatvorenom i otvorenom prostoru. Nakon ovog sastanka će naš kantonalni štab sjesti i donijeti određene mjere tako da možemo očekivati da od sutra imamo jednu prilično normaliziranu situaciju”, kazao je Herceg, javila je Fena.

Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena federalnim premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je u četvrtak Vladu HNK u Mostaru gdje su s premijerom te vlade i ministrima razgovarali o projektima pomoći nižim nivoima vlasti u sanaciji posljedica pandemije te infrastrukturnim projektima koje finansira Vlada FBiH na području HNK.

Kada su u pitanju mjere pomoći realnom sektoru, prije svega turizmu, koji je po Hercegovim riječima najteže pogođen u vrijeme pandemije, najavljena je ne samo finansijska pomoć nego i pomoći oko uslova ulaska stranih turista u zemlju kroz adekvatnije reguliranje prekograničnog prometa.

“Poslat ćemo snažnu poruku prema Vijeću ministara da se regulira pitanje dolazaka, prolazaka i boravaka turista i ostalih na našem području u narednom ljetnom periodu”, kazao je Herceg.

Najavio je kako će u nastavku sastanka biti riječi i o zakonu o raspodjeli javnih prihoda, kao i o podršci viših nivoa kada je u pitanju kantonalni budžet.

“Vi ste vidjeli da se budžet HNK, koji je smanjen u odnosu na prošlu godinu, slabije puni ovih prvih pet mjeseci i tu očekujemo jednu finansijsku injekciju s federalnog nivoa kao i prošle godine, ako se uspije regulirati ovaj kreditni aranžman s MMF-om”, naglasio je Herceg.

Dodao je kako je sastanak bio i prilika zahvaliti Vladi FBiH na nizu pomoći u različitim područjima.

“Nešto što smo posebno danas istakli je naš korona-zakon, saradnja s Razvojnom bankom Federacije BiH gdje imamo jako dobar aranžman, planiramo ga ove godine obnoviti, proširiti i povećati kreditni portfolio. Čitav niz važnih tema koje smo do sada i koje ćemo u nastavku sastanka otvoriti s federalnim nivoom”, kazao je Herceg.

Na kraju je istakao kako i dalje očekuje podršku s viših nivoa, posebno s federalnog, te dobru saradnju na relaciji Federacije BiH – HNK, poput one kakvu Vlada HNK ima s našim nižim nivoima lokalne samouprave u HNK.

U radnoj posjeti delegacije Vlade FBiH pored premijera Novalića bili su i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

(StarMo)