Naslovnica Izdvojeno Herceg o mjerama u HNK: “Treba sagledati širu sliku”

Herceg o mjerama u HNK: “Treba sagledati širu sliku”

308
Nevenko Herceg

Mostar — Ne držim realnim čekati kraj maja za otvaranje kafića i restorana – kazao je premijer HNK Nevenko Herceg.

Dodao je da HNK nije prvi reagovao, “čini se kako Federalni stožer još uvijek ne bi dopustio rad malim obrtnicima i zanatlijama, a već su sada podaci o štetnim posljedicama restrikcija krajnje uznemirujući”.

“Naravno, dok je prijetnja bila takva da se drukčije nije moglo nismo imali izbora, ali sada treba sagledati širu sliku i, kao i onda, opet povući ispravne i hrabre poteze, sukladno odgovornosti koju vlast mora nositi – ističe prvi čovjek izvršne vlasti HNK.

Mišljenja je kako, u skladu s kretanjima na terenu, struka treba dati jasne smjernice i za otvaranje autoškola, tržnih središta i drugih ugostiteljsko-uslužnih i trgovačkih djelatnosti koje su još uvijek pod mjerama potpune zabrane rada.

Herceg očekuje i skorašnju odluku o otvaranju vrtića i drugih ustanova za predškolski uzrast, uz precizne preporuke i smjernice epidemiologa, ali ipak ističe kako bi bilo pametnije školsku i akademsku godinu privesti kraju sustavom online nastave, a u međuvremenu se detaljno pripremiti za kvalitetan početak sljedeće školske i akademske godine.
U tom očekuje potpuni suport resornog ministarstva, kantonlanih zavoda za školstvo, školskih i sveučilišnih administracija, sindikalnih organizacija u prosvjeti…

– Podnijeli smo prvi udar i stekli bitna iskustva, a sada se moramo naučiti suživotu s koronom odnosno svemu onom što ćemo morati prisvojiti kao ”normalno” dok znanstvenici ne pronađu lijek ili cjepivo. Mislim, naravno, na socijalnu distancu i uporabu zaštitne opreme. Život moramo polako vraćati u normalne tijekove – kazao je Herceg.