Naslovnica Mostar Herceg: Mostar ne smije biti izuzetak

Herceg: Mostar ne smije biti izuzetak

367

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) primio je u utorak u nastupnu posjetu ambasadoricu Kathleen Kavalec, novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u BiH, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Premijer Herceg se, govoreći o brojnim aktivnostima, posebno osvrnuo na situaciju u obrazovanju, ističući kako je Vlada učinila snažan iskorak na stvaranju boljih uslova za boravak i obrazovanje učenika i rad prosvjetnih radnika.

“Vlada je uložila znatna materijalna sredstva iz svojih, donatorskih i kreditnih sredstava kako bi na najbrži, najefikasniji i najisplativiji način pomogla jedinicama lokalne samouprave i poboljšala kvalitet školskih, ali i zdravstvenih i drugih javnih objekata”, podsjetio je premijer Herceg, objasnivši Kavalec i to kako je Vlada učinila i čini zapažene iskorake na stabilizaciji finansijskih prilika, okončavanju niza pregovora i potpisivanju kolektivnih ugovora sa svim reprezentativnim sindikatima, onim iz zdravstva, obrazovanja, policije, javne uprave i sudske vlasti.

Na sastanku je otvoreno i nekoliko drugih važnih tema, od pitanja izbornog procesa u Mostaru, odnosno održavanja lokalnih izbora 2020. godine, unaprjeđenja obrazovanja i ukupnih procesa na preustrojima u obrazovanju do pitanja obrazovne integracije djece migranata, smještenih u kampu Salakovac.

Govoreći o lokalnim izborima u glavnom gradu Kantona, premijer Herceg je ponovio stav kako Mostar ne smije biti izuzetak u odnosu na druge općine i gradove u BiH, te kako građani Mostara moraju uživati punu jednakopravnost i zaštitu svih građanskih i ljudskih prava.

Vezano za kamp Salakovac, prvi čovjek izvršne vlasti u HNK izrazio je neupitnu opredijeljenost pomoći nesretnoj djeci, ali i upoznao ambasadoricu s objektivnim preprekama zbog činjenice da to odredište služi samo kao tranziciona tačka u kretanju migranata, te kako se djeca tamo ne zadržavaju dovoljno dugo za njihovu integriraciju u nastavni proces.

“Zato smo i zadužili nadležna kantonalna ministarstva koja će razmotriti stanje i sačiniti prijedloge rješenja pitanja kampa Salakovac, posebno djece koja kroz taj kamp prolaze”, pojasnio je premijer Herceg, saopšteno je uz ostalo iz Vlade HNK-a.

(StarMo)