Naslovnica Mostar Herceg građanima: Zaustavljeno je masovno širenje virusa

Herceg građanima: Zaustavljeno je masovno širenje virusa

579

Mostar — Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg obratio se u petak građanima pisanim saopštenjem za javnost.

Herceg u saopštenju najprije navodi kako je pojava koronavirusa (Covid-19) drastično promijenila naše živote i svakodnevne navike.

“Punih mjesec dana živimo u rijetko viđenim okolnostima i ugroženi smrtonosnom epidemijom primorani smo na najmanju moguću mjeru svesti kontakt s djecom, roditeljima, prijateljima, komšijama … , odustati od posla, ali i od svakodnevnih druženja. Ipak, upravo zato što podnosimo toliku žrtvu, situaciju držimo pod kontrolom. U ovom trenutku spriječeno je naglo širenje bolesti i već nekoliko dana stagnira broj novooboljelih. Svi se pitamo koliko će ovo trajati, kako i kada će završiti … ? No, ne usuđujem se to predviđati, jer znam da je i dalje sve na nama, na svakome od nas ponaosob, na našoj i svijesti i savjesti”, navodi Herceg.

On podsjeća da su sve mjere donesene “isključivo na prijedlog struke, stoga ćemo i sve buduće mjere, posebno one o mogućem ublažavanju stanja, takođe donositi isključivo prema mišljenju i preporukama struke”.

“Vlada HNK-a proglasila je stanje nepogode 17. marta i, zajedno s tada aktiviranim Kantonalnim štabom civilne zaštite, uradila golemi posao u borbi s Covid-19. Uveliko smo pomogli opremiti COVID-bolnicu SKB-a Mostar, prvu takvu ustanovu u cijeloj BiH. Stalno finansijski, te medicinskom i zaštitnom opremom pomažemo naše bolnice i domove zdravlja, radimo na terenu, koordinišemo aktivnosti, donosimo i provodimo naredbe. Upravo zahvaljujući brojnim pravovremeno donesenim mjerama, ograničenjima, u prvom redu onim o zabrani kretanja noću i zabrani napuštanja mjesta pribivanja, minimalizirani su kontakti između građana i zaustavljeno je masovno širenje virusa, koje bi bilo pogubno.

Naši doktori i stručno osoblje iz svih aktivnih branši u neprekidnoj su komunikaciji i radu već punih mjesec dana. Vas, dragi sugrađani, nikada nismo ostavili same. Uspostavili smo snažan sistem krizne komunikacije, redovno Vas izvještavamo o svim novostima i promjenama i naše ekipe rade svoj posao kao primjer drugima u državi.

Vama, građanima HNK-a, zahvaljujem na odgovornosti, smirenosti, razumu i hrabrosti! Hvala Vam na tome što ste prepoznali i shvatili nivo opasnosti i potrebe da, zbog zdravlja i života svih nas, prihvatite i podržite uvedene mjere! Hvala Vam na tome što ste pomogli i pomažete u suzbijanju ove nepogode!”, dodaje se u poruci građanima.

Herceg poziva i dalje na “ozbiljnost, odgovornost, strpljenje i, prije svega, na poštivanje naredbi i svih donesenih mjera, prije svega zbog zaštite zdravlja stanovništva!”

“Ako se situacija na terenu nastavi kretati ovom krivuljom, ako broj oboljelih nastavi stagnirati i krene opadati, uskoro ćemo početi vraćati život u normalne tokove, a onda nas čeka borba za oporavak koja neće biti laka, ali, kao i uvijek, idemo naprijed – korak po korak.

Izborimo se za očuvanje zdravlja naših ljudi, a potom i za sve ono što će nam život učiniti ljudskijim i dostojanstvenijim!”, stoji na kraju poruke premijera HNK-a građanima, objavljenoj na zvaničnoj internet-stranici Vlade HNK-a.

(StarMo)