Naslovnica Mostar Herceg-Field: Budžet i javni prihodi manji

Herceg-Field: Budžet i javni prihodi manji

295

Mostar — Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg primio je u petak ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewa Fielda, te ga upoznao s aktuelnim stanjem u HNK, posebno u vezi borbe protiv pandemije koronavirusa.

Herceg je kazao kako je zbog krize izazvane pandemijom ovogodišnji budžet HNK u odnosu na prošlu godinu umanjen za oko 17 miliona maraka, a javni prihodi na početku godine za 15 posto su manji od planiranih

Uprkos tome, dodao je Herceg, u budžetu je predviđeno više sredstava za nauku, sport i kulturu, socijalna davanja, kao i subvencije u poljoprivredi, turizmu i privredi, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Posebno se osvrnuo na značaj i ulogu Aerodroma Mostar koja je istaknuta kao jedan od temelja daljnjeg i snažnijeg razvoja. Također, Herceg je naglasio kako osim stabilizirajuće, budžet sadrži socijalnu i razvojnu dimenziju, jer je namjera Vlade HNK da i dalje snažno podstiče privredu, kako bi se iz trenutne krize izašlo sa što je moguće manje posljedica.

Podsjetio je na to kako je protekle godine Vlada, suočavajući se sa zdravstvenom i ekonomskom krizom prouzrokovanom pandemijom, temeljem “korona zakona” direktno pomogla 83 posto subjekata koji su se prijavili na javni poziv, odnosno njih ukupno 1.914, te time dala podršku očuvanju radnih mjesta u privredi i očuvanju krajnje potrošnje.

Osvrnuo se i na kreditnu liniju uspostavljenu u saradnji s Razvojnom bankom Federacije BiH, kojom se privrednicima i zanatlijama, za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom, omogućavaju pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 maraka uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci, za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada HNK, dok se Razvojna banka odriče naknade za obradu kredita.

Na sastanku je razgovarano i o aktuelnoj političkoj situaciji te je izraženo obostrano zadovoljstvo činjenicom kako su nakon 12 godina provedeni lokalni izbori u Mostaru.

Predsjednik Herceg i ambasador Field ocijenili su kako dosadašnju dobru saradnju između Ambasade i HNK treba još više osnažiti kroz konkretne projekte na dobrobit građana HNK, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

(StarMo)