Naslovnica Politika Herceg, biskup Palić i o političkoj situaciji, te izborima

Herceg, biskup Palić i o političkoj situaciji, te izborima

448
foto: Vlada HNK

Mostar — Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona susreo se danas s mons. Petrom Palićem, novim biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem Trebinjsko-mrkanske biskupije, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Izrazivši srdačnu dobrodošlicu biskupu Paliću, čestitao mu je na preuzimanju pastirske brige i odgovornosti za Crkvu u Hercegovini.

“Izuzetno mi je drago što Vas danas imamo priliku i službeno ugostiti kao novog biskupa hercegovačkih biskupija, sa kojima smo duboko povezani. Sa Vašim smo prethodnikom mons. Ratkom Perićem izvrsno sarađivali, a uvjeren sam u to da je današnji susret nastavak plodonosne saradnje. Povjeren Vam je vrlo zahtjevan zadatak jer je Hercegovina, po mnogo čemu, specifično područje u kojem žive i djeluju građani različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti”, rekao je premijer Herceg, izrazivši nadu u to kako će novi biskup Crkve u Hercegovini svojim radom znati odgovoriti na izazove s kojima će se susretati – sve na dobrobit povjerenih mu katoličkih vjernika i svih ljudi dobre volje.

Biskup Palić zahvalio je premijeru Hercegu na prijemu kao i na upućenim riječima pozdrava prilikom preuzimanja službe mostarsko-duvanjskoga biskupa i istakao važnost saradnje crkvene i svjetovne vlasti, a sve u cilju razvoja dobrobiti cjelokupnog društva. Posebno je ovom prilikom naglasio da BiH mora biti zemlja ravnopravnih naroda i građana, u kojoj ima mjesta za dostojanstven život svakog čovjeka. “Ova zemlja treba i mora biti zemlja koja ujedinjuje, a ne dijeli, odnosno zemlja mira, sloge i napretka. Budući da nam je na tom putu neophodna podrška svjetovne vlasti svih nivoa, raduje me da ćemo dosadašnju dobru saradnju nastaviti razvijati”, rekao je mostarski biskup.

Tokom susreta, premijer Herceg i biskup Palić razgovarali su, između ostalog, i o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu održavanja predstojećih općinskih izbora. Osvrnuli su se i na izbore koji će ove godine biti održani i u Mostaru, ističući njihov značaj jer se radi o gradu u kojem su smještene važne obrazovne, kulturne i druge institucije hrvatskog naroda. Sagovornici su se dotakli i izuzetno važnih socijalnih pitanja i brige za ljude u stanju potrebe, u čemu je posebno pohvalno istaknuto karitativno djelovanje Biskupije, koje i Vlada HNK-a snažno podržava.

Na kraju, premijer je zahvalio biskupu Paliću na posjeti i susretu u kantonalnoj Vladi, zaželjevši mu svestran uspjeh u daljem pastirskom poslanju i djelovanju, a biskup Palić je zaželio da nas Bog sve što prije oslobodi ove kušnje uzrokovane virusom i naša nastojanja prati svojim obilnim blagoslovom, navodi se u saopštenju.

(StarMo)