Naslovnica Politika HDZ vjeruje u rješenja “unutar sistema”

HDZ vjeruje u rješenja “unutar sistema”

82

Mostar — Međunarodni sekretar HDZ-a BiH Josip Brkić izjavio je u subotu u Mostaru, komentirajući blokadu državnih institucija od strane srpskih stranaka, da njegova stranka vjeruje u rješenja unutar sistema.

“Treba vidjeti kako iz ove krize izaći i vjerujemo da je funkcioniranje sistema, poštivajući i respektirajući sve i njihove legitimne političke stavove, nešto što treba imati na umu”, kazao je Brkić na konferenciji za novinare povodom događaja “Povezivanje EPP-a u regiji” koji se održava u organizaciji “Multilateraler Dialog KAS” iz Beča.

Navedeni događaj okupio je predstavnike više evropskih zemalja kako bi raspravili trenutne političke teme, uključujući EU integracije zapadnog Balkana.

Zamjenik generalnog sekretara EPP-a Christian Kremer ocijenio je kako je cilj događaja podsticanje regionalne saradnje i dijaloga između političkih snaga EPP-a, i to ne samo na području regije već šire.

“Ono što želimo vratiti u fokus jest i politika proširenja i pojačavanje dijaloga najjače političke stranke u Evropi”, ustvrdio je Kremer, dodavši kako je ova regija okružena raznim geostrateškim interesima, poput Rusije i Kine, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

“Bitno je vratiti fokus na regiju i mi nastavljamo s razgovorima o proširenju. To nije nešto što se događa svake godine, to je dugotrajan proces, ali i dalje nastavljamo s razgovorima na tu temu i znamo da još postoje neke prepreke koje moramo savladati”, naglasio je.

(StarMo)