Naslovnica Politika HDZ traži: Nastavni proces vratiti u škole

HDZ traži: Nastavni proces vratiti u škole

310
foto: arhiva

Mostar — Na sastanku Odbora za obrazovanje Kantonalnog odbora (KO) HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i ostalih učesnika, zaključeno je da se nastavni proces treba hitno vrati u škole, bez skraćivanja nastavnih sati, dana i sedmica.

“Zbog informacija koje su uznemirile roditelje, učenike i radnike u obrazovanju, a odnose se na realizaciju i organizaciju odgojno-obrazovnog rada u ovom kantonu, Odbor za obrazovanje KO HDZ-a BiH HNK-a zatražio je mišljenje predstavnika kantonalne vlade, Sveučilišta u Mostaru, Zavoda za školstvo Mostar i Ministarstva zdravlja, rada i socijalne zaštite HNK-a. Uzimajući u obzir povratne informacije roditelja, direktora, te radnika u obrazovanju, ali i svih gore navedenih, usaglašen je stav o ovoj problematici”, saopšteno je HDZ-ovog Odbora za obrazovanje.

Vezano za izvođenje nastave na daljinu putem online platforme i prikupljanja ličnih informacija učenika, SUMIT je pojasnio da su lični podaci učenika potrebni za proces digitalizacije obrazovnih ustanova, što znači prevođenje pisanih podataka u elektronski sistem škole.

“Podaci koji se nalaze u elektronskom sistemu sastavni su dio baze podataka škole i kao takvi ostaju isključivo u vlasništvu škole. Bitno je naglasiti da je sve u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka. Uvođenje elektronskog sistema u škole nije vezano za online platformu SUMIT-a (Školarac), jer Školarac je samo jedno od sredstava u nastavnom procesu kojim se omogućava praćenje nastave učenicima koji nisu u mogućnosti pohađati redovnu nastavu”, stoji u saopštenju.

Dalje se navodi kako je iz izjašnjenja Zavoda za školstvo Mostar vidljivo da je taj zavod izradio preporuke i aktivnosti kojima se traži da se nastavni proces hitno vrati u školske zgrade, bez skraćenja nastavnih sati, dana i sedmica, kao i da se donese niz pravnih propisa o nastavnom procesu u vanrednim situacijama.

Traži se također i obavezna digitalizacija obrazovnog sistema, uz obavezno stvaranje preduslova za nju, te unošenje podataka učenika i nastavnog kadra uz maksimalnu zaštitu osnovnih podataka, prenijeli su bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

KO HDZ-a BiH HNK istakao je da svima na prvom mjestu mora biti zdravlje djece i njihovo kvalitetno obrazovanje, koje u ovom slučaju, po njihovim riječima, ugrožava resorni ministar uskraćujući pravo na obrazovanje kao osnovno ustavno pravo zagarantovano međunarodnim dokumentima, Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Ustavom BiH i Zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju HNK-a.

Obrazovanje je dugoročni proces i svako će neodgovorno ponašanje prouzrokovati nesagledive posljedice u budućnosti, ne samo za učenike već i za društvo u cjelini, stoji u saopštenju.

(StarMo)