Naslovnica Politika HDZ: Stvaraju se uslovi za ‘novog Komšića’, sada na nivou Mostara

HDZ: Stvaraju se uslovi za ‘novog Komšića’, sada na nivou Mostara

508
foto arhiva

Mostar — Gradski odbor (GO) HDZ BiH Mostar u saopštenju za javnost smatra neprihvatljivom odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH da se lokalni izbori u Mostaru održe 20. decembra. Iz HDZ-a traže da se izbori u Mostaru održe u isto vrijeme kada i u ostatku Bosne i Hercegovine.

“Uprkos postignutom sporazumu i usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u dijelu koji se odnosni na izborna pravila za Grad Mostar, nelegitimni i nelegalno izabrani članovi Centralne izborne komisije BiH ovakvom odlukom narušavaju političku stabilnost Bosne i Hercegovine, produbljujući krizu koja u kontinuitetu traje više od decenije, od prvog nametanja Komšića, preko platformaške vlade, do danas”, stoji u saopštenju HDZ-a BiH Mostar.

Iz te stranke podsjećaju kako jedna od odredbi međustranačkog sporazuma SDA – HDZ BiH, kojim je nakon dvanaest godina blokade omogućeno održavanje lokalnih izbora u Mostaru, predviđa da se izbori u Mostaru moraju održati kada i izbori u ostalim jedinicama lokalne samouprave.

“Ne možemo se oteti utisku da oni koji nisu bili dio historijskog sporazuma za Grad Mostar i cjelovitu izmjenu izbornog zakona, ali izgleda i oni koji nisu postigli sve što su htjeli, sada preko CIK-a Bosne i Hercegovine pokušavaju destabilizirati politički prostor kako bi stvorili uslove za novog Komšića, sada samo na lokalnom nivou”, smatraju u HDZ-u BiH Mostar.

U saopštenju se navodi i da odluka CIK-a BiH “od Mostara pravi ‘grad slučaj’, a od Bosne i Hercegovine ‘državu slučaj'”.

“Bez obzira što je cijelom svijetu poznato da je Bosna i Hercegovina država tri naroda i tri monoteističke religije, CIK izgleda to zaboravlja ili još gore ignorira pa svojom odlukom o raspisivanju izbora za 20. 12. pet dana prije velikog katoličkog blagdana Božića, narušava prava svih katolika koji će biti uključeni u izborni proces, na slavljenje Božića jer će u to vrijeme morati pratiti aktivnosti ovog izbornog ciklusa. Možda je to i razlog, pa da eventualna ponovljena brojanja u centru za brojanje i sve ono što je prema kalendaru aktivnosti predviđeno za sedmicu nakon izbora, budu po mjeri većinskog naroda ili religije”, stoji u saopštenju Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, te se dodaje kako će ta stranka iskoristiti sva zakonski predviđene mjere da bi se datum izbora promijenio.

(StarMo)