Naslovnica Politika HDZ reagovao na saopštenje SDA o Mostaru

HDZ reagovao na saopštenje SDA o Mostaru

645
foto arhiva

Mostar — Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar reagovao je u ponedjeljak poslijepodne na saopštenje Gradskog odbora SDA Mostar, uz tvrdnju da je to bio “negativan istup SDA o nastavku pregovora” o Mostaru.

“Lokalni izbori u Gradu Mostaru su prije svega pravno pitanje nastalo na temelju odluke i rješenja Ustavnoga suda BiH te pasivnosti Parlamentarne skupštine BiH u provođenju onoga što je Ustavni sud u ranijim presudama nedvosmisleno utvrdio.

Nakon dva neodržana izborna ciklusa, Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, zajedno s građanima Mostara, lokalne izbore smatra elementarnim civilizacijskim pitanjem, jer se izbori naprosto moraju održati.

Kao građane Mostara, žalosti nas destruktivan pristup toj temi, posebno nakon toliko vremena koje je iza nas te utvrđenih modela izbornih pravila za Grad Mostar, koja su postignuta kroz konstruktivan pregovarački proces 2018. godine u Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

Upravo taj proces je dokazao kako jedino dogovor domaćih aktera može biti kvalitetno rješenje, i u konačnici trajno rješenje, a na to sve smo dobili i veliku podršku međunarodnih partnera u Bosni i Hercegovini, jer upravo je to pristup koji oni očekuju od nas samih.

Pozivanje od strane Gradskog odbora SDA na intervenciju OHR-a je u najmanju ruku deplasirano, te predstavlja bježanje od odgovornosti koju smo svi preuzeli”, navodi se u saopštenju HDZ-a BiH.

(StarMo)