Naslovnica BiH HDZ-ovi ministri glasali protiv izdvajanja para za izbore

HDZ-ovi ministri glasali protiv izdvajanja para za izbore

142

Sarajevo — Još nije osiguran novac za održavanje izbora, a po svemu sudeći, neće ga ni osigurati oni koji trebaju. Vremena je sve manje, kao i saglasnosti. Vijeće ministara BiH na hitnom telefonskom zasjedanju nije uspjelo osigurati novac, prenosi federalna.ba.

Ovo je svjesno urušavanje demokratije institucija u našoj zemlji – HDZ-ovi ministri Vjekoslav Bevanda, Ankica Gudeljević i Josip Grubeša nisu glasali za Odluku o izdvajanju sredstava za održavanje izbora. Objašnjenje iz HDZ-a stiglo je i prije nego što smo dobili zvaničnu odluku o rezultatima glasanja na telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH.

Tako je u saopćenju ministar finansija i trezora Bevanda upozorio na nezakonitosti donošenja i nalaženja ovakve odluke na sjednici Vijeća ministara BiH. Navodi da su ministri iz reda bošnjačkog i srpskog naroda glasali za odluku uprkos mišljenju Ministarstva finansija, ono je bilo negativno. Navodi Bevanda kako je zakonom propisano da Vijeće ministara BiH može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali da izvori ne mogu biti nikako iz akumuliranih prihoda. Dodaje kako smatra da predlaganje same ovakve odluke izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikanstva. Tako se Bevanda obrušio i na kadrove Milorada Dodika, dosadašnjeg partnera u mehanizmu blokade vlasti na državnom nivou. Bevanda nije štedio ni CIK BiH. Optužio ih je za hajku i laži koje su im instruisali njihovi politički mentori.

Oni koji su trebali osigurati sredstva – to nisu uradili, iako su svi danas očekivali da bi Vijeće ministara BiH moglo odgovoriti svom zadatku i donijeti odluku, ako ne budžet kojim bi se osigurao novac za finansiranje izbora. HDZ-ovi ministri su nastavili, a kako stvari stoje – i nastavit će opstrukciju. Šta dalje – pitanje je za 12,5 miliona, koliko koštaju oktobarski izbori.

Spekuliralo se ovih dana da bi visoki predstavnik mogao Bonskim ovlastima nametnuti odluku. Razni pozivi iz međunarodne zajednice stizali su na adrese Bevande i Zorana Tegeltije da osiguraju novac za održavanje izbora. To se nije desilo tako da na potezu je, kako stvari stoje, visoki predstavnik u BiH, no to bi zaista bilo pogubno za demokratiju i vladavinu prava i institucije ove zemlje, navodi federalna.ba.

(StarMo)