Naslovnica Region HDZ osuđuje portal Index.hr

HDZ osuđuje portal Index.hr

532

Zagreb — HDZ RH je oštro osudio potez portala Index koji je od čitalaca pri ulasku na taj portal zatražio da se izjasne jesu li čovjek ili član HDZ-a, najavivši da će poduzeti odgovarajuće pravne korake te da očekuju reakciju nadležnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva.

“S obzirom da je u Hrvatskoj zabranjeno korištenje audio i/ili audiovizualnih medijskih usluga za podsticanje mržnje ili diskriminacije na osnovu političkog ili drugog uvjerenja, očekujemo odgovarajuću reakciju nadležnih tijela i Hrvatskog novinarskog društva, a Hrvatska demokratska zajednica će poduzeti odgovarajuće pravne korake”, stoji u objavi HDZ-a na Facebooku.

Internet portal Index.hr jučer je svoje čitaoce upitao da se pri ulasku na portal izjasne jesu li čovjek ili član HDZ-a, uz napomenu “Ako želite pristupiti Indexu molim vas da nam potvrdite da ste čovjek”. Čitaocima koji su potvrdili da su “čovjek”, otvora se pristup tom internet-portalu, a ukoliko izaberu drugu opciju, otvara se stranica sa odabranim člancima u kojima su pisali o korupciji HDZ-ovih članova.

Iz HDZ-a su oštro osudili takav čin diskriminacije prema članovima i simpatizerima jedne političke stranke te istakli da je on uslijedio nakon “10-dnevnog javnog prešućivanja govora mržnje ugostitelja iz ‘Tri majmuna'”.

Osudi poteza portala Index.hr u utorak se na društvenim mrežama pridružilo više ministara u Vladi RH, HDZ-ovih saborskih i eurozastupnika zastupnika te članova HDZ-a.


Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman tako smatra da je neprihvatljivo slobodu govora koristiti za iskazivanje i podsticanje na netoleranciju, diskriminaciju i govor mržnje. Reagirao je, među ostalima, i ministar ekonomijea i održivog razvoja Tomislav Ćorić, koji je poručio da u političkoj areni ne ostaje nikome dužan, ali mu “ne pada mi na pamet za neistomišljenike tvrditi da nisu ljudi”.

Iz HND-a su pak poručili su da će se o cijelom slučaju uskoro izjasniti njihov Izvršni odbor, prenijeli su hrvatski mediji.

(StarMo)