Naslovnica Izdvojeno HDZ o presudi: Mostar dio šireg dogovora

HDZ o presudi: Mostar dio šireg dogovora

420
foto: ilustracija

Mostar — Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u saopštenju za javnost pozdravlja zajedničku izjavu Evropske Unije, Ambasade SAD-a, OSCE-a i OHR-a u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru, saopšteno je iz HDZ-a.

“Izmjene Izbornog zakona vezane za lokalne izbore u Mostaru dio su šireg dogovora političkih zvaničnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH. Provođenje izmjena i dopuna omogućit će funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim nivoima vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda”, navodi se u saopštenju.

HDZ BiH u saopštenju dalje apelira na “usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se regulira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru”.

“Navedene izmjene zahtijevaju konstruktivan dijalog, kompromis, iznalaženje političkog rješenja i prepoznavanje potrebnih tehničkih izmjena u Izbornom zakonu koji će se zasnivati na principima potpune i neosporne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni su za napredak BiH i, u završnici, za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i Evropske unije, dodaje se u saopštenju.

HDZ BiH poziva na politički dogovor kao “put ka iznalaženju konstruktivnog rješenja i provođenju presuda”, te apelira da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH, “kako bi ispunila svoju odgovornost, te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu”.

“Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička saradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti”, navodi se na kraju saopštenja za javnost iz HDZ-a BiH.

(StarMo)