Naslovnica Politika HDZ nakon presude: Nismo ni zločinačka ni kriminalna organizacija

HDZ nakon presude: Nismo ni zločinačka ni kriminalna organizacija

60
Branko Bačić - HDZ

Zagreb — Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u četvrtak, govoreći o presudi Vrhovnog suda Ivi Sanaderu i HDZ-u, kako ta stranka nije ni zločinačka niti kriminalna organizacija, a HDZ je proglašen krivim zbog kaznenog djela svog tadašnjeg predsjednika Ive Sanadera.

– Kao legalisti priznajemo i prihvaćamo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda kojom je utvrđena kaznena odgovornost, odnosno proglašeni su krivim tadašnji čelnik stranke Ivo Sanader, rizničar i blagajnica stranke, i da je zbog počinjenja kaznenog djela čelne osobe HDZ proglašena odgovornom, rekao je Bačić novinarima u Saboru.

Dodaje kako će HDZ “razmotriti sve aspekte odluke Vrhovnog suda te će vidjeti hoće li zatražiti pravnu zaštitu”.

– Ovdje je stranka proglašena odgovornom zbog kaznenog djela čelne osobe. Time niti je stranka proglašena zločinačkom organizacijom, niti kriminalnom organizacijom, kao što to imputiraju pojedini naši politički protivnici, niti je ovom presudom HDZ proglašen krivim, odnosno njihovi članovi i dužnosnici. To je vrlo važna distinkcija i to treba stalno naglašavati, kaže Bačić.

Istaknuo je kako članovi i dužnosnici HDZ-a koji su u to vrijeme obnašali neke dužnosti ili ih obnašaju danas nemaju kaznenu odgovornost, niti bilo koju drugu vrstu odgovornosti da bi se trebali ispričati.

(StarMo)