Naslovnica Politika HDZ Mostar: Posao je obavljen

HDZ Mostar: Posao je obavljen

230

Mostar — Pregovarački tim Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar oglasio se u srijedu saopštenjem za javnost u povodu činjenice da su juče i danas oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar.

“Dakle, nakon višegodišnjih mostarskih pregovora i domaćeg sporazuma od 17. juna ove godine, Parlament države Bosne i Hercegovine je konačno usvojio pravila za izbor 35 gradskih vijećnika u Gradskome vijeću Grada Mostara, i sve to u skladu s Odlukom Ustavnoga suda BiH iz 2010. godine, kao i odredbama ostalih zakonskih propisa na snazi”, stoji u saopštenju mostarskog HDZ-a.

Podsjeća se kako od danas član 19.4 Izbornog zakona BiH glasi propisuje da se iz gradske izborne jedinice bira 13 vijećnika, te da će u Gradskom vijeću biti zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih. Podsjećaju i da se iz izbornog područja Sjever biraju 2 gradska vijećnika, Starog grada 5, Jugoistoka 2, Jug 2, Jugozapad 7, te sa gradskog područja Zapad 4 vijećnika. Nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

“S tim u vezi, CIK BiH će u saradnji s mostarskom Gradskom izbornom komisijom rasporediti birače iz bivše centralne zone Grada Mostara u u izborne jedinice gradskih područja Jugozapad ili Stari Grad, zavisno o pripadnosti mjesnim zajednicama odnosno kojoj od navedenih izbornih jedinica gradskih područja birači gravitiraju”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da će se sve navedeno oko raspodjele mandata sasvim jasno preslikati i u član 17. novog Statuta Grada Mostara, čije će usvajanje sačekati novi saziv legalno i demokratski izabranog Gradskog vijeća Grada Mostara.

“Današnjim usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH vezano za Grad Mostar konačno je otklonjena davno utvrđena tzv. ‘mostarska diskriminacija’ i pravni vakuum u kojem smo se sve ove godine kao građani ovoga grada nalazili, te je ujedno uspostavljena ravnoteža vrijednosti glasa svakog birača na području Grada Mostara, a što je od izuzetne važnosti za nivo lokalne samouprave u smislu normalnog funkcioniranja i budućeg razvoja grada. Slijedom svega navedenog, naš posao je obavljen i vidimo se možda na nekom slijedećem zadatku!”, poručio je Pregovarački tim GO HDZBiH Mostar.

(StarMo)