Naslovnica Politika HDZ Mostar: Bošnjacima malo i tri boda

HDZ Mostar: Bošnjacima malo i tri boda

1418
detalj iz Fejićeve, 08. 08. 2020.

Mostar — Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oglasio se u nedjelju uveče saopštenjem za javnost.

Iz te stranke naglašavaju, osvrćući se na nerede od subote ujutro u Mostaru, kako “bilo kakav oblik nasilja i narušavanja javnog reda i mira ne može biti prihvatljiv niti imati bilo kakvo opravdanje”.

“Navijački sukobi i sve što dolazi uz to nije izmišljeno u Mostaru, niti su navijačke grupe u Mostaru po nečemu drugačije u odnosu na neke druge gradove. Međutim ovaj, nažalost ne i posljednji nego samo jedan u nizu, navijački sukob, zahvaljujući licemjerju pojedinih predstavnika političkih stranaka što kroz stranačka saopćenja što kroz tzv. ‘stručna mišljenja’, dobit će odnosno već je dobio posebnu političku konotaciju.

Mostar je zaista poseban i specifičan u odnosu na sve ostale gradove ne samo u Bosni i Hercegovini, ali je očito da tu posebnost ne vidimo svi na isti način. Nekima je prihvatljivo da imamo posebne izbore, nekima je prihvatljivo i da nemamo izbore 12 godina, ali se u javnosti pretvaraju da im je to neprihvatljivo. Ima i onih koji u svom izmaštanom svijetu sportsku pobjedu doživljavaju kao uvod u političku pobjedu. Sve više je onih koji sve što se dogodi u Mostaru guraju u politički kontekst pa tako i vreća smeća ima nacionalni ili politički predznak”, navodi se u saopštenju.

U HDZ-u Mostar smatraju kako bi “zlonamjerno pojednostavljivanje i jednostrano predstavljanje u svrhu ostvarivanja određenih političkih ciljeva i svojevrsna priprema terena za lokalne izbore ovog Božića, … zahvaljujući selektivnom izvještavanju, pa čak i montiranju određenih sadržaja, čemu nažalost svjedočimo i u programu državnih medijskih kuća”, možda i prošlo “da nije Mostarki i Mostaraca koji predugo gledaju iste matrice skidanja i prebacivanja odgovornosti, zamjene teza i pretvaranja svega u Mostaru u ‘slučaj'”.

HDZ Mostar poziva u saopštenju sve političke stranke u gradu Mostaru, “da ako već nisu sposobni ponuditi određeni program građanima grada Mostara i na taj način se predstaviti biračima i možda dobiti njihov glas na lokalnim izborima, da ne koriste ovu i slične situacije za političku korist”.

Tvrde da su “građani Mostara… odavno prozreli takav pristup i bilo bi bolje da oslobode medijski prostor od svojih reakcija i pozivanja na odgovornost, jer ima sasvim dovoljno tema i sadržaja u Mostaru koje zaslužuju mjesto u javnom prostoru”.

(StarMo)