Naslovnica Politika HDZ ima pet kandidata za Predsjedništvo BiH

HDZ ima pet kandidata za Predsjedništvo BiH

472

Mostar — HDZ BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine trenutno ima pet kandidata, potvrdio je u utorak u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH kazavši kako bi konačni kandidat javnosti trebao biti poznat sutra.

“Vjerovatno ćemo se lako dogovoriti ko će biti kandidat. Malo nam je javnost nudila kandidate, malo su i neke stranke, malo i neke druge interesne grupe, ali vjerujem da ćemo sutra do kraja dana riješiti i tu enigmu. U svakom slučaju vjerujem da ćemo imati izvrsnog kandidata kojeg će podržati svi Hrvati u BiH”, dodao je Čović.

Istakao je kako su željeli da veći dio kandidata na svim listama bude “osvježenje i mladost”, naglasivši kako ove godine očekuje bolji izborni rezultat nego što je to bio prošli put.

Čović je poručio kako će početkom iduće sedmice razgovarati sa komesarom za proširenje EU-a Oliverom Varhelyijem u Bruxellesu.

“Ovog puta ne na način da se pozivaju sve parlamentarne stranke, nego predvodnici tri konstitutivna naroda koji bi trebali dati odgovor na neka pitanja kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, proširenje, kandidatski status, odnosno politička atmosfera”, pojasnio je Čović, prenose u utorak bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Smatra kako je prošlo vrijeme nametanja stava jednom konstitutivnom narodu koji po Ustavu treba biti jednakopravan.

“Ako neko želi da imamo još jaču krizu od one koju imamo u zadnje četiri godine volio bih znati što smo time dali, pa i njihovim građanima na koje se oni pozivaju”, istakao je.

Predsjednik HDZ-a BiH još je rekao kako će Nikola Špirić za četvrtak zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PS BiH na kojoj bi bila samo jedna tačka dnevnog reda, budžet.

“Naš zagovor je bio izuzetno bitan, to su bile strukture zaposlenih unutar institucija BiH, primarno misleći na policajce, zaposlene u Upravi za indirektno oporezivanje, odnosno na sve službenike koji danas, posebno u vojnim formacijama, ne mogu doći u poziciju da mijenjaju svoju osnovnu platu već zadnjih desetak godina, uz životni standard kakav jeste”, zaključio je Čović govoreći o platama.

Na kraju je izrazio uvjerenje kako će biti “dovoljno pameti” da se nađu rješenja za zaštitu najranjivijih.

(StarMo)