Naslovnica Politika HDZ: Čović i Grlić-Radman posjetili opožarena područja

HDZ: Čović i Grlić-Radman posjetili opožarena područja

156

Tomislavgrad — Predsjednik HDZ-a BiH i potpredsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman posjetili su u subotu opštinu Tomislavgrad koju su u prethodnih nekoliko dana zahvatili veliki požari te su obišli požarom najpogođenija područja ove opštine.

Naime, zbog velike opožarene površine donesena je i Odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode za područje opštine Tomislavgrad.

Čović se ovom prilikom zahvalio ministru Grlić Radmanu, svim ministrima i predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na pruženoj pomoći i slanju zračnih snaga pri gašenju i stavljanja pod kontrolu požara na području opštine Tomislavgrad, čime su spašene kuće te pravovremenom intervencijom spriječena veća materijalna šeta.

I danas je iskazana potreba ozbiljnog pristupa svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini pri pronalasku sistemskog rješenja za borbu protiv požara, prije svega zračnih snaga, ali i unaprijenja svih drugih kapaciteteta za borbu protiv požara jer se s time suočavamo svake godine u ljetnim mjesecima, istaknuto je.

Također, posebna zahvala upućena je vatrogascima opštine Tomislavgrad, te svim drugim vatrogasnim jedinicama koje su učestvovale u gašenju požara, kao i lokalnom stanovništvu koje je bilo prinuđeno pomagati vatrogascima u borbi s vatrom, kako bi zaštitili svoje domove, saopšteno je iz HDZ BiH.

(StarMo)