Naslovnica Politika HDZ BiH: Zloupotreba koju bošnjački narod koristi…

HDZ BiH: Zloupotreba koju bošnjački narod koristi…

193

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović održao je video sastanak koordinacije sa zvaničnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državnog nivoa, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“I ovim sastankom istaknuta je neupitna podrška kao i predanost legitimnih hrvatskih predstavnika evropskom putu i članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji”, tvrdi se u saopštenju.

Kako se navodi, zvaničnici podstaknuti su na aktivnije zajedničko djelovanje i rješavanje svih 14 zaključaka Evropske komisije koje stoje pred BiH, pri ispunjavanju obaveza za kroz to nadležna tijela, Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH.

Iskazana je apsolutna podrška radnoj grupi unutar Vijeća ministara, koja ima svoje ovlasti i prethodno definiran plan djelovanja, prilikom vođenja procesa evropskih integracija BiH.

Razgovarano je o dosadašnjim rezultatima, te o nadolazećim izazovima u vezi procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, gdje je istaknuto očekivanje da će mehanizam koordinacije profunkcionirati i otkloniti prepreke bh. kandidacijskom statusu.

“Komentirajući politizaciju kao i odbijanje učešća u ad hoc grupi Predsjedništva BiH, na sastanku je ponovljen stav kako zvaničnici neće pristati legalizirati zloupotrebu koju bošnjački narod već treći put koristi i bira dva člana Predsjedništva”, navodi se u saopštenju.

Komentirajući odluku Centralne izborne komisije i raspisane lokalne izbore za nedjelju, 4. oktobra 2020. godine, zvaničnici HDZ-a BiH su iskazali spremnost za izborni proces.

“Naglašeno je kako CIK ne smije kršiti zakone i propise, niti se stavljati u funkciju određenih politika i stranaka. Ponovno je upućen poziv predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine da donesu zakonski zasnovane odluke uz politički dogovor po ovom pitanju”, navodi se u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)