Naslovnica Politika HDZ BiH reagovao na stavove Rijaseta: IZ nije i neće biti naš...

HDZ BiH reagovao na stavove Rijaseta: IZ nije i neće biti naš oponent!

130

Mostar — Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH oglasili su se nakon izjava iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u kojem su poručili da je “prije Naroda i pravde samo HDZ BiH pokušao disciplinirati Islamsku zajednicu”.

Iz Hrvatske demokratske zajednice “izražavaju žaljenje zbog izjava reisa Kavazovića u kojima spominje njih kao političku stranku”.

– Nazivati poruke HDZ-a BiH “discipliniranjem” je pogrešna i djeluje kao etiketa. Takve navode jasno i nedvosmisleno odbacujemo jer ne doprinose razumijevanju i međusobnom uvažavanju. HDZ BIH je demokršćanska politička stranka koja baštini zapadne vrijednosti utemeljene na kršćanstvu. Isto tako, kao politička stranka shvaćamo islam kao religiju mira i suživota. Islamska zajednica (IZ) nije i neće biti naš oponent. Dapače, IZ može biti samo naš suradnik i sugovornik za društvene procese u Bosni i Hercegovini kao multikonfesionalnoj zemlji. Bosna i Hercegovina je sekularna multinacionalna država čija tri konstitutivna naroda imaju izraženu pripadnost religijskom identitetu, navode iz HDZ BiH.

Još jednom žele “istaknuti intenciju da mir i zajednički suživot moraju biti temelj svih naših nastojanja i svog djelovanja”.

– Prebrojavanje koje se intenzivno zaziva posljednjih dana od strane radikalnih političkih centara u BiH ne može i neće biti agenda na koju Hrvatska demokratska zajednica BiH pristaje. Takve poruke sustavno destabliziraju Bosnu i Hercegovinu, i slobodni smo kazati, krše temelje mira kao trajne kategorije kojoj religije i svi skupa težimo, navode iz HDZ BiH.


(StarMo)