Naslovnica Politika HDZ BiH prijeti nesagledivim posljedicama i još dubljom krizom

HDZ BiH prijeti nesagledivim posljedicama i još dubljom krizom

237

Mostar — Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH u saopštenju za javnost u petak podsjetila je kako je na današnji dan prije dvije godine potpisan Sporazum o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, te pozvala njegove potpisnike da hitno pristupe njegovoj implementaciji kako bi Opšti izbori imali sve prijeko potrebne političke i pravne norme za provođenje izbornih rezultata.

U HDZ-u smatraju da su principi sadržani u Sporazumu, potpisanom od strane HDZ-a BiH, SDA i ključnih međunarodnih aktera, trebali biti osnov za konačno rješenje onemogućavanja političke majorizacije i implementacije svih presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

“Predsjednik SDA (Bakir) Izetbegović posljednje dvije godine obmanjuje javnost raznim lošim izgovorima, svjestan političke krize koju izaziva ignoriranjem obaveza koje je preuzeo stavljanjem vlastitog parafa. Legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda temelj je Daytonskog mirovnog sporazuma i Washingtonskog sporazuma kojim je nastala Federacija BiH”, ističu iz HDZ-a BiH.

Danas, nakon dvije godine, navode dalje, “podsjećamo i pozivamo sve potpisnike Sporazuma da hitno pristupimo implementaciji istoga, kako bi Opšti izbori u oktobru imali sve prijeko potrebne političke i pravne norme za provođenje izbornih rezultata”.

“Pokušaji političkog avanturizma zasnovanog na majorizaciji i nastavku diskriminacije od strane bošnjačkih stranaka vodi dominantno prostor Federacije BiH u nesagledive posljedice i još dublju političku krizu”, navodi se u saopštenju.

(StarMo)