Naslovnica Politika HDZ BiH poziva SDA da ne blokira…

HDZ BiH poziva SDA da ne blokira…

163

Mostar — Iz HDZ-a BiH su se u petak oglasili saopštenjem za javnost u kojem se tvrdi kako su SDA i potpredsjednici Federacije BiH preuzeli ulogu Ustavnog suda.

U saopštenju se tvrdi kako ke iskazana “lažna briga SDA” za etnički balans u Ustavnom sudu FBIH i pokušaj je “da Ustavni sud bude ispostava SDA”.

“Bez obzira što on uopće nije narušen i svjesno se ne citira Ustav Federacije BiH po kojem u Ustavnom sudu mora biti najmanje po dva pripadnika konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih, što uopće nije narušeno.

Navode odredbu Ustava Federacije BiH da ‘sudije Ustavnog suda Federacije BiH imenuje predsjednik Federacije BiH uz saglasnost potpredsjednika i uz potvrdu većine izaslanika u Domu naroda’, što jasno znači ko imenuje, a ko daje saglasnost i nakon dobijene saglasnosti na odluku o imenovanju istu predsjednik Federacije BiH predlaže Domu naroda Parlamenta Federacije BiH na potvrdu. Potvrdom u Domu naroda Odluka o imenovanju stupa na snagu”, stoji u saopštenju.

U HDZ-u BiH tvrde i kako iz SDA javno potvrđuju “neustavno predlaganje kandidata od strane potpredsjednika za što ni u Ustavu ni u zakonima nema osnova, jer je u Ustavu jasno definirano da predsjednik Federacije BiH imenuje sudije Ustavnog suda na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća”.

“Pozivamo potpredsjednike Federacije BiH da poštuju Ustav i institucije Federacije i ustavom utvrđene nadležnosti, te da ne blokiraju imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, a SDA da ne blokiraju izbor direktora Federalne uprave policije, izmjene Izbornog zakona prema Odluci Ustavnog suda BiH i svih drugih pitanja značajnih za funkcioniranje Federacije BiH”, navodi se u saopštenju HDZ-a BiH.

(StarMo)