Naslovnica Politika HDZ BiH: Podržana inicijativa za otvaranje ugostiteljskih objekata

HDZ BiH: Podržana inicijativa za otvaranje ugostiteljskih objekata

233

Mostar — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je danas video sastanak s predsjednicima kantonalnih Vlada izabranih ispred HDZ-a BiH i direktorima kantonalnih Uprava civilne zaštite, saopšteno je iz HDz-a BiH.

“S obzirom da je zdravstveno epidemiološka situacija povoljna i sve povoljnija u zadnje vrijeme, omogućava nam da se sve mjere koje su štabovi na svim nivoima do sada donosili ublažavaju, zaključeno je na sastanku”, stoji u saopštenju.

Do sada je donesen čitav niz mjera koji se odnosi na rad određenih privrednih subjekata prije svega obrta, s te strane iskazani su zahtjeve od općina, gradova i kantona, uz veliki pritisak posebno privrednog sektora i udruženja i klastera koji prate to, kako je vrijeme za prve korake u smjeru relaksacije mjera.

“Na održanom sastanku podržana je inicijativa svih pet štabova da se ugostiteljski objekti uz poštivanje jasnih propisa i zdravstvenih mjera otvore 11. maja. Inicijativa će se uputiti i Federalnom štabu civilne zaštite”, dodaje se u saopštenju.

Stav predsjednika Vlada i kantonalnih štabova, većine gradova i udruženja ugostiteljstva je da Federalni štab uz strogo poštovanje epidemioloških standarda, omogući rad ovoj grani privrede koja okuplja veliki broj zaposlenih.

Istaknuto je također, u skladu preporukama s terena, uz obavezno poštivanje struke predstaviti smjernice i za otvaranje autoškola, drugih ugostiteljsko-uslužnih i trgovačkih djelatnosti koje su još uvijek pod mjerama potpune zabrane rada.

Na sastanku je istaknuto zadovoljstvo zdravstvenim aspektom na terenu te je upućen poziv stanovništvu da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka drugoga stručnog kadra, kako bi se situacija stabilizirala te kako bi se vratili život u normalne tokove, stoji u saopštenju iz HDZ-a BiH.

(StarMo)