Naslovnica Mostar HDZ BiH o izborima u Mostaru u CIK-u

HDZ BiH o izborima u Mostaru u CIK-u

214
foto arhiva

Mostar — Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH), pozvalo je “dužnosnike svih razina vlasti i nadležne institucije na dogovor i osiguravanje uvjeta za provođenje lokalnih izbora i politički dogovor za održavanje izbora u Gradu Mostaru”.

“Svi zakonski preduvjeti moraju biti do kraja ispoštovani kako bi izborni proces bio demokratski proveden i zakonski transparentan. Dosadašnji pregovori moraju imati svoj konačni epilog u parlamentarnoj proceduri u skladu s odlukama Ustavnog suda kako bi Grad Mostar napokon dobio nužne preduvjete za održavanje izbora” – stoji u zaključku sa zasjedanja u Mostaru.

HDZ BiH je osudio i kršenje zakona i zakonskih procedura, kao i pokušaja derogacije Ustava u odabiru članova Centralne izborne komisije koje mora ispunjavati nužne zakonske preduvjete i biti odvojeno od političkog utjecaja”.

“Političke manipulacije u režiji određenih parlamentarnih stranaka ima za cilj potpuno ovladati ovom institucijom i pri tome utjecati na izborni proces što predstavlja grubo kršenje demokratskih normi i prakse. Nelegalno i nelegitimno tijelo pod političkim utjecajem mora biti predmet osude u svakom demokratskom društvu i u hitnom postupku biti vraćeno u zakonske okvire” – stoji u saopćenju za javnost.

Brojni politički analitičari navode kako bi upravo CIK trebao donijeti privremene mjere za izbore u Mostaru, a na osnovu ovlaštenja Ustavnog suda BiH.

(StarMo)