Naslovnica Politika HDZ BiH: Nova dimenzija nacionalnog zajedništva

HDZ BiH: Nova dimenzija nacionalnog zajedništva

139
foto: ilustracija

Mostar — Odluka predsjednika Milanovića o odlikovanju jedinica HVO-a važan je politički čin, ne samo u kontekstu ravnopravne uloge u borbi s HV-om protiv srpske agresije, nego i snažna podrška u našem ostvarenju pune ustavne jednakopravnosti i ravnopravnosti s druga dva konstitutivna naroda, saopšteno je u ponedjeljak iz HDZ-a BiH.

“Ovaj državnički potez je primjer da lijevi i desni politički spektar mogu i moraju imati jedinstven stav o najvažnijim državnim pitanjima. To je primjer demokratske, suverene i moderne evropske politike i pristupa”, dodaje se uz ostalo u saopštenju.

U saopštenju se navodi uz ostalo i da je akcija “Oluja” “spriječila tragičan scenarij bihaćke enklave i sudbinu Srebrenice”, kao i da su bošnjački predstavnici omogućili izbor novog ministra sigurnosti BiH, “iako su hrvatski politički predstavnici i javnost apelirali da se takvo što povuče s obzirom na ratno djelovanje Cikotića i progon hrvatskog naroda u Bugojnu”.

“Upravo ta politika koja protjerivanje drugog naroda nagrađuje ministarskim mjestima, poziva se na (ne)civilizacijske činove i tobože europske vrijednosti, iako su snage HVO-a spriječile možebitni genocid opkoljene bihaćke enklave”, stoji uz ostalo u saopštenju.

(StarMo)