Naslovnica Politika HDZ BiH: Nelegitimno predstavljanje u Tuzli

HDZ BiH: Nelegitimno predstavljanje u Tuzli

434

Tuzla — Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu, gdje se sastao sa Kantonalnim odborom HDZ-a BiH Soli, te novoizabranim članovima gradskih i općinskih organizacija HDZ-a BiH, osnivačima, zajednicom žena i mladih HDZ-a BiH Tuzlanskog kantona.

Predsjednik KO HDZ-a BiH Soli Danijel Nikolić na početku susreta osvrnuo se na političke prilike na nivou kantona, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Nikolić je upozorio na formiranje Vlade Tuzlanskog kantona, uz naglasak kako je imenovana Vlada bez ministra iz reda hrvatskog naroda, što je i Ustavna i Zakonska obaveza. Prema njegovim riječima, Vlada je neustavna, Vlada ima ministra iz reda srpskog naroda, iz reda ostalih, a kada se izostavi predstavnik iz reda hrvatskog naroda, onda to šalje vrlo lošu poruku.

Uz sve to, klub Hrvata u kantonalnoj Skupštini svjesno je zakasnio s podnošenjem apelacije prema Ustavnom sudu, što dovoljno govori o pravim namjerama, kazao je Nikolić.

“Ovaj naš primjer pokazuje potrebu legitimog predstavljanja. Danas smo svi svjedoci da klub Hrvata u kantonalnoj Skupštini nema nikakve dodirne tačke s hrvatskom zajednicom na ovom području. Mi smo zainteresirani za izmjene Izbornog zakona koje će uključivati i legitimno predstavljanje na svakom nivou. Prema ovakvom modelu koji se danas primjenjuje HDZ će sve teže na prostoru Tuzlanskog kantona moći kvalitetno zastupati interese ove zajednice, a mnogo toga se događa upravo na lokalnom i kantonalnom nivou”, naglasio je Nikolić.

Nikolić je kazao kako će se svi zvaničnici HDZ-a BiH nastaviti boriti za ovaj prostor, za hrvatsku zajednicu i pokušati je što više staviti u fokus.

Čović je podržao prezentirane aktivnosti, posebno nakon provedenih unutarstranačkih izbora.

“Mi smo danas jedna od najjačih organiziranih političkih opcija u BiH, HDZ BiH ima odgovornost prema svom hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, ali i prema cijeloj Bosni i Hercegovini i to nastojimo na jedan praktičan način prezentirati kroz svoje političko djelovanje. Danas smo čuli kako naši ljudi žive u pojedinim općinama na prostoru Tuzlanskog kantona, koji su naši problemi, s obzirom da smo najmalobrojniji narod. Problem da nemamo ministra Hrvata, iako to nije jedina Vlada koja nema Hrvata u Vladi, daje nam za pravo da jasno o tome progovorimo sa svojim kolegama s kojima razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona te uspostavi vlasti na nivou BiH i Federacije BiH”, naglasio je predsjednik Čović u izjavi za medije nakon održanog sastanka, saopšteno je uz ostalo iz HDZ-a BiH.

(StarMo)