Naslovnica Politika HDZ BiH: Nelegalnost CIK-a BiH

HDZ BiH: Nelegalnost CIK-a BiH

266

Mostar — U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana je 14. redovna sjednica Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH pod predsjedvanjem zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto, saopšteno je iz te partije.

Na sjednici se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini s naglaskom na posljednje aktivnosti na državnom nivou, te razvoju događanja u kontekstu priprema za lokalne izbore.

Predsjedništvo HDZ BiH tako je pizdravilo usvajanje budžeta BiH predloženog od strane Vijeća ministara, uprkos, kako se navodi, “destruktivnim pokušajima od strane pojedinih političkih opcija”.

“Lokalni izbori moraju biti održani u skladu sa svim predviđenim zakonskim procedurama i rokovima koje jasno definira Izborni zakon, uz održavanje izbora u Gradu Mostaru u istom terminu kao i u drugim jedinicama lokalne samouprave”, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ BiH podsjeća i na, kako se navodi, “ustavnu i zakonsku nelegalnost Centralne izborne komisije BiH”.

“Ovakav nelegalni sastav CIK BiH ne može biti garant demokratskih izbora u skladu sa evropskim standardima zemalja članica EU”, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ BiH podsjeća i na “poštivanje političkog dogovora oko imenovanja na rukovodeća mjesta na državnom nivou. “Hrvatska demokratska zajednica BiH neće podržati imenovanje predloženog kandidata za ministra sigurnosti koji se vezuje za još uvijek neriješene ratne zločine”, dodaje se u saopštenju.

Predsjedništvo HDZ BiH izrazilo je solidarnost i podršku svim zdravstvenim, policijskim i pripadnicima civilne zaštite koji u obavljanju svog posla čine sve kako bi zaštitili naše zdravlje, navodi se uz ostalo u saopštenju HDZ-a BiH.

(StarMo)