Naslovnica Politika HDZ BiH: Ne koristiti situaciju za “ubiranje sitnih političkih poena”

HDZ BiH: Ne koristiti situaciju za “ubiranje sitnih političkih poena”

468
foto arhiva

Mostar — Predsjedništvo HDZ-a BiH na online sjednici razmatralo je aktuelnu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa, kao i trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je stanovnike BiH da se pridržavaju mjera kriznih štabova civilne zaštite kako bi se očuvalo zdravlje ljudi, navodi se u saopćenju.

Odgovornim ponašanjem i poštivanjem preporuka, dodaje se, obuzdat će se širenje pandemije što će dovesti do ponovnog razmatranja mogućnosti smanjenja ograničavajućih mjera.

Iz HDZ-a BiH naglasili su potrebu osiguranja dostojnih uslova za boravak u privremenim smještajima za osobe koje dolaze u BiH, a smještene su u karantin, te očekuju promjene usvojenih odluka na prijedlog struke.

“Pozivamo zvaničnike HDZ-a BiH, kao i sve druge, da kroz institucije vlasti osiguraju normalno funkcioniranje, potrebna zaštitna sredstva i opremu, kako zdravstvenim, tako i svim drugim ustanovama i institucijama koje direktno učestvuju u borbi protiv pandemije. Raspodjela sredstava pomoći s viših nivoa vlasti mora biti pravedna, a raspodjela zasnovana na stvarnim potrebama lokalnih zajednica, neovisna o nacionalnoj strukturi stanovništva u određenim sredinama”, dodaje se u saopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je Vijeće ministara, Vladu Federacije BiH, vlade kantona, gradske i općinske vlasti, kao i zakonodavna tijela na svim nivoima, da u skladu s ustavnim ovlastima donesu neophodne mjere potrebne za očuvanje radnih mjesta, te da razmotre mogućnosti rasterećenja određenih mjera privredi, kao i da zaštite obrazovne, kulturne, sportske i druge institucije, kako bi u budućnosti mogle funkcionirati.

Iz te stranke pozvali su i predstavnike nižih nivoa vlasti na održavanje sastanaka s predstavnicima privrednika kako bi se postigao zajednički dogovor i usvojile mjera za ublažavanju negativnih posljedica na privredu.

Naglašena je potreba osiguravanja poticaja za poljoprivredu, shodno budžetskim mogućnostima, kao i pomoći za proljetnu sjetvu.

“Osuđujemo korištenje ovakve situacije za politikanstvo i ubiranje sitnih političkih poena, bez obzira od koga one dolazile, pojedinaca ili stranaka. U raspravi o predstojećim lokalnim izborima smatramo kako je Centralna izborna komisija (CIK) organ koji je izabran suprotno odredbama Izbornog zakona, pa samim time nema ni legalitet ni legitimitet za iniciranje određenih odluka po pitanju održavanja lokalnih izbora, jer je to isključivo u nadležnosti izvršne i zakonodavne Vlasti BiH”, stoji na kraju saopćenja za javnost HDZ-a BiH.

(StarMo)