Naslovnica Politika HDZ BiH Mostar: Očuvati izbornu volju građana

HDZ BiH Mostar: Očuvati izbornu volju građana

344

Mostar — Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar oglasio se saopštenjem za javnost u povodu novog prekida sjednice Gradskog vijeća Mostara.

“Izborni proces na kojeg smo čekali 12 godina ponovno se ugrožava. Zahtjev bošnjačkih stranaka je direktno protiv Statuta kojeg je nametnuo OHR, jednako kao što je bilo i javno glasanje za gradonačelnika”, stoji u saopštenju, referirajući se na zahtjev BH Bloka za uvođenje pozicije “rotirajućeg gradonačelnika”.

“Pošteni, demokratski i transparentni izbori i očuvanje stvarne izborne volje građana Mostara svima nam mora biti prioritet kako bi Mostar transformirali u evropski grad. Odluka Kluba Bošnjaka o još jednom prekidu sjednice zbog konsultacija vodi nas u daljnje pogoršanje političke situacije i međunacionalnih odnosa”, tvrde u HDZ-u.

Pozivaju Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara “na apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izborni proces gradonačelnika koji nosi preveliku važnost i za “europski Mostar i za europsku BiH”, a relevantne međunarodne partnere da učine sve u cilju očuvanja odavno narušenog integriteta izbora u Mostaru.

“Gradski odbor HDZ-a BiH naglašava da nikakvo dodatno kompliciranje stvari nikome ne treba. Sjednica Gradskog vijeća Mostara pomjerena za ponedjeljak mora se konačno i završiti izborom gradonačelnika, a nakon toga održati i vanredna sjednica Vijeća kako bi se usvojila odluka o privremenom finansiranju za nesmetano funkcioniranje svih službi. U suprotnom, neko će morati preuzeti odgovornost za nepromišljene i bespotrebne nemjerljive posljedice, suprotne demokratskoj izbornoj volji u Gradu Mostaru”, navodi se u saopštenju HDZ-a BiH Mostar.

(StarMo)