Naslovnica Politika HDZ BiH: Hitna, video sjednica o koronavirusu i potresu

HDZ BiH: Hitna, video sjednica o koronavirusu i potresu

365
foto: HDZ BiH

Mostar — Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH održalo je u ponedjeljak hitnu video sjednicu, na kojoj su glavne teme bile stanje i mjere protiv pandemije koronavirusa u Bosni i Hercegovini, kao i razorni potresi u Gradu Zagrebu, saopšteno je iz te političke partije.

Predsjedništvo HDZ BiH je najprije pozvalo stanovništvo BiH na odgovorno ponašanje, prema propisanim uputstvima nadležnih institucija i obučenih stručnjaka, u cilju zaštite kolektivnog i individualnog zdravlja, te rasterećenja zdravstvenog sistema BiH, koji se suočava sa porastom broja zaraženih koronavirusom.

Upućuju građane BiH na “smirenost, solidarnost i zajedništvo”, te pozivaju na informiranje primarno na službenim općinskim, gradskim, kantonalnim, entitetskim i državnim izvorima. Predsjedništvo HDZ BiH u saopštenju zahtijeva što skorije donošenje mjera za pomoć ekonomiji i mjera za podsticaj privredi, zaštiti poduzeća i radnika te mjera u bankarskom sektoru.

Pozdravljaju “predan i požrtvovan rad medicinskog osoblja širom Bosne i Hercegovine” koje, u ovim teškim trenucima za našu domovinu, nesebično radi na zaštiti zdravlja građana i kontroliranju širenja koronavirusa.

“Na poseban način ističe zalaganje medijskih službenika koji objektivnim, službenim i pravovremenim informacijama doprinose informiranosti građana Bosne i Hercegovine i apeliraju na smirenost i ličnu odgovornost”, dodaje se u saopštenju.

HDZ BiH osuđuje “neprimjerene pokušaje političkih obračuna”, kroz javno djelovanje pojedinih političkih stranaka koje “pokušava fabricirati političke krize, koje odmažu zajedničkom institucionalnom odgovoru”. Također, HDZ BiH poziva sve političke stranke u BiH, kao i pojedine visokopozicionirane političke zvaničnike, “da u ovim teškim vremenima borbe protiv koronavirusa, ne koriste prostor za ličnu političku dobit”.

Na hitnoj video sjednici, Predsjedništvo HDZ-a BiH zasebno je razmatralo i potrese u susjednoj Republici Hrvatskoj, Zagrebu.

HDZ BiH, rečeno je, izražava saosjećanje sa hrvatskim narodom i građanima Grada Zagreba, pogođenim razornim potresima, te poziva na solidarnost sa svima zahvaćenima prirodnom katastrofom u Republici Hrvatskoj, kao i izražava spremnost na saradnju sa nadležnim državnim institucijama i zvaničnicima u Hrvatskoj u borbi protiv prirodnih nepogoda i pandemije koronavirusa, stoji, uz ostalo, u saopštenju.

(StarMo)