Naslovnica Politika HDZ BiH: Herceg Bosnu nije osudio Haaški sud

HDZ BiH: Herceg Bosnu nije osudio Haaški sud

391
foto: ilustracija

Mostar — “Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana na današnji dan 1991. od političkih predstavnika Hrvata u BiH, te je predstavljala zajednički odgovor na napade i srpsku agresiju na Hrvate u BiH”, saopšteno je u ponedjeljak iz HDZ-a BiH.

“Povod za osnivanje Hrvatske zajednice Herceg Bosne, bio je, imeđu ostalog i pad grada heroja – Vukovara. U tome vremenu u BiH nije funkcionirala ni zakonodavna, ni izvršna vlast, nije bilo pravne sigurnosti.

Ne smije se zaboraviti da je JNA u međuvremenu rat donijela i u BiH, te je 1. oktobra iste godine sravnjeno hrvatsko selo Ravno, a tada bošnjački zvaničnici u Sarajevu govorili kako to nije njihov rat.

Hrvati u tim trenutcima nisu tražili nikakvu etničku podjelu BiH. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, a kasnije Hrvatska Republika Herceg-Bosna, predstavljala je hrvatsku upravnu jedinicu u sklopu BiH, kako bi hrvatski narod mogao imati pravo na predstavljanje u političkom, ekonomskom, kulturnom smislu.

Herceg Bosna sinonim je opstojnosti u BiH za vrijeme agresije, što očito nekima u BiH i nakon skoro tri decenije smeta. I danas se prozivaju pojedinci, i danas se naziva zločinačkom tvorevinom”, stoji u HDZ-ovom saopštenju.

Presuda Haškog tribunala, dodaje se, “nije usmjerena protiv ideja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, niti je Haški sud osudio Herceg-Bosnu, osudio je šest zvaničnika, sa čijom se političkom konstrukcijom zajedničkog zločinačkog poduhvata nikada niko ne smije složiti”.

“Pozivamo bošnjačke zvaničnike da pojasne javnosti znači li da je presuda Haaškog tribunala nekadašnjem načelniku Glavnog štaba Armije RBiH Rasimu Deliću, također presuda Republici BiH?”, pitaju iz HDZ-a i tvrde kako bošnjački zvaničnici “svoje logore nazivaju sabirnim centrima, što je sramotno i neprihvatljivo izvrtanje činjenica i negiranje zločina nad Hrvatima”.

“Pozivamo bošnjačke zvaničnike da prestanemo svi u BiH ‘ratovati prošlošću’, krivim činjenicama iz historije. Zbog dobrobiti i napretka BiH važno je da se okrenemo budućnosti i gradimo nove vrijednosti u zajedničkoj nam domovini BiH”, stoji uz ostalo u HDZ-ovom saopštenju.

(StarMo)